Drónnal ütközött egy haditengerészeti helikopter Chilében, az ütközés olyan erejű volt, hogy a helikopter szélvédőjét áttörve a pilóta nélküli gép megsebesítette a helikopter utasát is. 

A 24horas.cl helyi hírportál beszámolója szerint a haditengerészet Bell UH-57B Jetranger III típusú helikoptere két fős személyzettel a Punta de Tralca nevű, sok szállodának is helyet adó üdülőövezet környékén őrjáratozott, amikor eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött egy kisméretű pilóta nélküli légijárművel (UAV).

Az ütközés olyan erejű volt, hogy a szerkezet átszakította a helikopter szélvédőjét, és megsebesítette a mögötte ülő katonát – szerencsére nem a gépet éppen irányító pilótát. 

A katona arca olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba kellett szállítani, de azóta már jobban van, állapota stabil.

A drón tulajdonosát és irányítóját még keresik a hatóságok, de a dolgukat nehezíti, hogy a gép nem volt regisztrálva a helyi hatóságoknál, és nem is volt rajta semmilyen, a tulajdonost azonosító jelzés – noha ezt a helyi törvények megkövetelik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Több beszámoló szerint egy DJI Mavic 2 Pro típusú, 907 grammos drón okozta a balesetet, de a képek szerint valójában egy jóval kisebb, mindössze 570 grammos Mavic Air 2 okozta a balesetet.

Nem ez az első eset, hogy szerencsétlen véget ér egy helikopter és egy UAV találkozása: 2018-ban Dél-Karolinában igyekezett egyet kikerülni egy Robinson R22-es helikopter pilótája, ami sikerült is neki, de a manőver miatt elvesztette uralmát gépe felett. Akkor csak a forgószárnyasban keletkezett 180,000 dolláros kár, de senki nem sérült meg.