A hatóságok felfüggesztették a légiforgalmat a londoni Gatwick repülőtéren, mert a reptér közvetlen közelében drónokat észleltek. A  zárást egészen péntek hajnalig néhány óránként hosszabbították a hatóságok, végül a repülőtér péntek hajnali 4 óra után nyitott meg, de még nem teljes kapacitással. A rendőrség a lakosság és a hadsereg segítségét kérte a tettes(ek) kézre kerítésében, az esetet nem terrorcselekményként kezelik.

Forrás: London Gatwick Airport

A hatóságok először helyi idő szerint szerda este 9 óra után zárták le csütörtökön hajnali háromig a Londontól délre lévő Gatwick repülőteret, mert a futópálya felett, vagy attól nem messze két drónt észleltek.

A repülőtér megnyitása után azonban nem sokkal, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 3.45-kor újra el kellett rendelni a légiforgalom leállítását, mert ismét drónok repültek be a terület fölé.

A gatwicki reptér üzemeltetője a csütörtöki napon folyamatosan arról adott hírt, hogy továbbra is zárva tartanak, mert a repülőtér légterébe, vagy a futópálya fölé időről időre nagy méretű, ipari felhasználásra gyártott drón, vagy drónok repültek be.

A repülőtér végül péntek hajnali 4 óra után nem sokkal nyitott meg korlátozott kapacitással. A péntek hajnalban kiadott NOTAM a drón-aktivitás megnövekedett kockázatára hívja fel a pilóták figyelmét, ugyanakkor azt írja, hogy a veszély elhárítására a megfelelő intézkedéseket életbe léptették.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
08:50-kor (UTC) készített radarképen látszik, hogy csak a reptéri és hatósági földi járművek mozognak a repülőtéren. (Forrás: fr24.com)

A cég megerősítette, hogy a repülőtér környezetében a rendőrség földi egységei és helikopterei kutatnak a drónok és az azokat irányító személyek után.

Mint hangsúlyozták, az utasok és a dolgozók, valamint a légiközlekedés biztonsága az elsődleges fontosságú, és elnézést kérnek az érintett utasoktól az okozott kellemetlenségekért.

A területileg illetékes Sussex Police a lakosság segítségét kérte a drónokat irányító személy(ek) azonosításában és kézre kerítésében. A rendőrség közleményében azt írta, hogy az esetet a közbiztonságot és a légiközlekedést szándékosan veszélyeztető bűncselekményként kezelik, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy mihamarabb elfogják a tettest.

A rendőrség közléseiből arra lehet következtetni, hogy egy, vagy több, nagyobb méretű, „ipari felhasználásra” gyártott drónt keresnek. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs arra utaló információjuk, amely indokolná, hogy terrorcselekményként kezeljék az esetet.

Az ATW információi szerint csütörtökön délutánra
a rendőrség a brit hadsereg segítségét kérte, akik speciális eszközökkel szálltak be az elkövető(k) utáni keresésbe.

A lap információi szerint az elkövetők immár több mint 20 órája újra és újra berepülnek drónjaikkal a repülőtér légterébe, eltűnnek, majd ismét felbukkannak, mely veszélyezteti a légiközlekedést, ezért kellett elrendelni a forgalom teljes felfüggesztését, és a nap folyamán sorozatosan meghosszabbítani a zárást.

A brit polgári légiközlekedési hatóság közölte, hogy rendkívüli eseményként (vis-maior) kezelik az esetet, azaz az érintett utasok a késések és járattörlések miatt nem kérhetnek kártérítést az EU légiutasok jogait tartalmazó rendelete szerint.

A szerda éjszaka elrendelt több mint hat órás reptérzár, majd a csütörtök hajnal óta tartó újabb leállás miatt a Gatwick felé már úton lévő járatokat széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.

A Gatwickról induló gépek pedig nem tudtak felszállni, több utas hajnalban azt tweetelte, hogy órákra a repülőgépben ragadtak.

A reptérüzemeltető azt kérte az utasoktól, hogy mielőtt elindulnának a repülőtérre, ellenőrizzék a légitársaságok oldalain a járatuk aktuális státuszát.

Az MTI információi szerint csütörtök reggelig tízezer utast érintett a zárlat. A menetrend alapján Gatwick és Budapest között az easyJet brit légitársaság közlekedtetne két járatpárt, mindkét járatot törölték.

A repülőtér tájékoztatása szerint a csütörtöki nap folyamán 760 járat és 110 ezer utas fordult volna meg a légikikötőben, a késések és járattörlések a következő napokra is áthúzódhatnak.

Chris Woodroofe, a repülőtér üzemeltetési vezérigazgatója a BBC televíziónak elmondta: csütörtök reggel két drónt is láttak Gatwick légterében, de a rendőrség nem akarta lelőni a távirányítású repülő szerkezeteket, az esetleges eltévedt lövedékek okozta kockázatok miatt. Woodroofe szerint ha csütörtökön meg is indul a forgalom, elsőbbséget kapnak azok az utasok, akiknek gépe a zárlat miatt máshol szállt le, de az ő Londonba szállításuk is több napig tarthat.

Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádió péntek reggeli hírműsorában elmondta: Gatwick légterében „negyvennél is többször” észlelték drónok berepülését a lezárás elrendelése és a forgalom újraindítása között. Grayling hozzátette: a hatóságoknak „nagyon gyorsan” fel kell deríteniük, hogy pontosan mi történt, elkerülendő a felfordulás megismétlődését.

Stewart Wingate, a Gatwick repülőtér vezérigazgatója az esti órákban közzétett közleményében példátlannak nevezte a mai eseményeket, jelezte, hogy a hatóságokkal és légitársaságokkal együttműködve mindent megtesznek, hogy minimalizálják az utasokat ért kellemetlenségeket. Emellett kifejezte, hogy
a mostani eset rávilágít egy komoly stratégiai kihívásra: a jogalkotóknak, hatóságoknak és a légiközlekedési ágazatnak gyorsan ki kell dolgozni megoldásokat az ilyen – eddig példátlan – esetek kezelésére.

Gatwick a világ legforgalmasabb egypályás nemzetközi légikikötője, a repülőtér a kapacitásai határán működik, és a csütörtöki kiesés áthúzódó hatásai miatt a következő napokban is fennakadásokra, késésekre, járattörlésekre lehet számítani.

Egy földön ragadt repülőgép utasa lefilmezte az egyik drónt (állítólag)

Nem bírta cérnával az egyik kitérő járat utasa

Az egyik Stanstedre kitérő TUI-járat fedélzetén, miután az utasokat hosszú ideig várakoztatták a repülőgépen, több utas is agresszívvé vált, valaki kinyitotta az egyik vészkijáratot is, rendőri intézkedésre volt szükség.