Eddig három budapesti járatot törölt a Ryanair a pénteki menetrendből a több országban várható sztrájk miatt.

A Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint csütörtök délig a 196-os berlini, a 219-es Nürnbergi, illetve a 8416-os charleroi-i járatot törölték. A Ryanair pénteken az eredeti menetrend szerint 21 budapesti járatot üzemeltetett volna.

A pénteki lesz a Ryanair történetének legnagyobb sztrájkja, Kenny Jacobs marketing vezető szerda esti bejelentése szerint több mint 400 járatot töröltek eddig.

A sztrájkol a svéd pilótaszakszervezet kezdeményezte, erre csatlakoztak rá a belgák, majd később a németek és a hollandok. A Vereinigung Cockpit német érdekképviselet azzal indokolta lépését, hogy a Ryanair kizárt minden olyan javaslatot a tárgyalásokon, amely a személyi jellegű ráfordítások emelkedésével járna. A hollandok pedig azok után döntöttek a sztrájkról, hogy a Ryanair vezetése jelezte: bíróságon akarja megakadályozni a munkabeszüntetést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Ryanair a Twitteren a sztrájkokat szükségtelennek és indokolatlannak nevezte.

Az érdekképviseletek és a cég vezetése között a fizetésekről, illetve a munkakörülmények javításáról megy a vita. Múlt héten a portugál, belga, spanyol és olasz alkalmazottak egy része nem vette fel a munkát, akkor mintegy 300 járatot kellett törölni a menetrendből.

A légitársaság már jelezte: nem fizet kártérítést azoknak az utasoknak, akiknek a sztrájk miatt törölték a járatát, mert vis maiornak tekinti a kialakult helyzetet, mondván nincs ráhatásuk arra, hogy mi fog történni.