Egy fogyasztóvédelmi csoport megfúrhatja a Niki eladását az International Airlines Groupnak (IAG), miután az utasokat tömörítő szervezet azt kérte, ne német, hanem osztrák bíróságon folytassák le a csődeljárás.

A Reuters értesülései szerint azon utasok tartoznak A Fairplane nevű csoportba, akiknek érvényes jegye volt a Niki valamelyik járatára, de azt nem tudták leutazni, ezzel ezek az utasok is hitelezőként szerepelnek a bírósági eljárás során, és az ő kártalanításuk élvez elsőbbséget a többi befektetővel szemben.

Bár az összeg nem nagy, 1 millió euróról van szó, ettől függetlenül a csoport megfúrta a berlini bíróságon zajló csődeljárást és azt kérvényezték, hogy az ügyet helyezzék át az osztrák igazság-szolgáltatáshoz. Mindez pedig nem részletezett módon, de alááshatja az IAG-val a múlt héten kötött megállapodást a cég megvásárlására.

Ronald Schmidt, a csoport szóvivője a Reutersnek azt mondta, hibás döntés volt a Nikit német bíróság elé rángatni, mert bár az anyavállalata német volt, a Niki egy Ausztriában bejegyzett cég, így az osztrák bíróságon lenne a helye a csődeljárásnak.

Fotó: AIRportal.hu

Az év utolsó napjaiban közölte a British Airways, az Iberia, az Aer Lingus és a diszkont Vueling légitársaságok anyavállat, az IAG, hogy megállapodott a Niki vezetőivel az egykor az Air Berlin kötelékébe tartozó cég felvásárolásáról. Az IAG 20 millió eurót fizet a cégért és további 16,5 millió eurós tőkeemelést hajt végre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A javarészt nyaralójáratokat üzemeltető Nikit a Vueling low-cost légitársaságba integrálja a cég, de az osztrák engedélyeket megtartják. A cég márkanevének használatáról szóló döntést később hozzák nyilvánosságra.

Az IAG a Niki felvásárlásával 15 darab A320-as repülőgéphez jut hozzá, továbbá több európai leszállási jogot is megkap.