Egy német civil szervezet szerint a brit TUI Airways a leginkább környezetbarát légitársaság. Azonban az általuk vizsgált légicégek közül egyik sem érte el a legmagasabb, “A” besorolást, mert nem fektetnek elég pénzt az elérhető legjobb technológia minél gyorsabb bevezetésébe.

A német Atmosfair civil szervezet által minden évben közzétett Atmosfair Airline Index arról tanúskodik, hogy egy légitársaság mennyit tesz meg azért, hogy környezetbarát legyen az üzemelése. A lista tetejére a brit TUI Airways ért fel, vélhetően ezért emlékezett meg az eredményről a The Guardian napilap.

A TUIfly Boeing 787-8 Dreamlinere Amszterdamban (Forrás: Wikimedia Commons)

A 100 százalékos, vagyis az “A” minősítés azt jelenti, hogy egy adott cég mindent megtesz a “zöld” üzemelésért. A mindent persze relatív fogalom, és látszólag a német szervezet magasra tehette a lécet, mert az A besorolást nem érte el egyetlen légitársaság sem.

Az első helyen végzett TUI Airways 79,5 százalékot teljesített. Második lett a Latam 78,8 százalékkal, a harmadik helyet pedig a China West Air szerezte meg 77,8 százalékkal. A top 10-be nagy légitársasági csoport (vagy annak taglégitársasága) a Latamon kívül nem fért be, ezek közül a KLM végzett a legmagasabb helyen, 17. lett.

A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a világon tízből csak egyetlen légitársaság tud karbonsemleges növekedést elérni, vagyis a további bővülés nem jár a szén-dioxid-kibocsátása emelkedésével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Adataik szerint a szektor szén-dioxid-kibocsátása globálisan 5 százalékkal, míg a forgalom 6 százalékkal emelkedett, így nagyon messze van még a karbonsemleges növekedés.

A szervezet véleménye szerint a társaságok messze nem tesznek meg mindent azért, hogy környezetbarát módon üzemeljenek. Hangsúlyozzák, hogy az új technológiákat képviselő gépek átvétele nem megfelelő mértékű: szerintük Dreamlinerből, Boeing 737 MAX-ból, illetve az Airbus neóiból több is érkezhetne a flottákba.

Az Airbus és a Boeing gyártósorait nem kérdezték meg az üggyel kapcsolatban.