Ahogy az várható volt, a Ryanair bejelentkezett az airberlinért, és a többiekkel ellentétben egy az egyben felvásárolná a német légitársaságot.

A Reuters hírügynökség közlése szerint erről Michael O’Leary, az ír ultrafapados cég vezetője beszélt. Elmondása szerint szeretnének ajánlatot adni az airberlinre, de további pénzügyi információkra lenne szükségük. Nem tudni, hogy mekkora mértékű átstrukturálásra van szükség, hogy mekkora veszteséggel működnek, és miért veszteséges a társaság.

A vezérigazható a Reutersnek azt mondta, a lízingekkel, munkaszerződésekkel, repülőterekkel kötött szerződésekkel kapcsolatban is szüksége van további információkra, mielőtt bármilyen döntést meghozna, ezek ugyanis meghatározzák az átstrukturálás mértékét is.

O’Leary az átvétel után a német piacon tartaná az airberlin Airbus A320-asait, így nem okozna nagy problémát a két cég különböző típusai üzemének összefésülése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

megemlítette azt is, hogy öt éven belül 4-5 nagy légitársasági csoport működhet madj Európában: a Lufthansa, az Air France-KLM, ai IAG, a Ryanair és “talán” az easyJet.

Emellett természetesen megragadta az alkalmat, hogy kritizálja az airberlinnel szemen folyó fizetésképtelenségi eljárást, szerinte ez az egész csak arra jó, hogy a Lufthansát megerősítsék.

A hírekre reagálva Thomas Winkelmann, az airberlin vezérigazgatója közölte, májusban jelentették be, hogy partnert keresnek, azóta elérhetőek a légitársaság gazdasági adatai. “Nagyon szívesen tárgyalunk O’Leary úrral arról, hogy segítsen nekünk munkahelyeket megmenteni” – fogalmazott a német Handelsblattnak adott interjújában.

Winkelmann korábban arról is beszélt, hogy heteken belül tető alá kell hozni a légicég értékesítését, különben elvész az utasok bizalma.

Megerősített hírek szerint a Lufthansával is tárgyalnak péntek óta, de egyes információk arról szólnak, hogy az Easyjet, valamint két, főleg nyaralójáratokat üzemeltető cég, a Tuifly és a Condor (a TUI, illetve a Thomas Cook-holding leányai) is konkrétan érdeklődnek. Mindez pedig arra utal, hogy feldarabolnák az airberlint.