A vakcinákkal kapcsolatos információhiány miatt egyelőre az ENSZ egészségügyi szervezete sem javasolja, hogy az oltás meglétéhez kössék a nemzetközi utazást az országok.

A Reuters jelentése szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) vészhelyzeti bizottsága legutóbbi ülésén aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világ országaiban eltérőek a védekezési módok, senki nem tudja számon tartani, hol és milyen intézkedések vannak érvényben.

(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

Didier Houssin, a bizottság elnöke azt tanácsolta a WHO-nak, hogy az vállaljon vezető szerepet egy általános eljárásrend és tudományos alapokon nyugvó megfigyelő rendszer kidolgozásában, amely a légiutazást is újraindíthatja.

A grémium egyúttal nem javasolta, hogy csak azoknak engedélyezzék a nemzetközi utazást, akik már megkapták az oltást, vagy bizonyítják immunitásukat a betegséggel szemben.

A szakértők szerint ugyanis egyelőre nincsenek tudományosan alátámasztott bizonyítékok arról, hogy az oltások gátolják-e a vírus terjedését, és a vakcinák elérhetősége is rendkívül korlátozott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A WHO vezetése egyetértett ezzel, és a szervezet tagországainak már ki is küldték az ajánlást.

Mike Ryan, a WHO szakértője ezt azzal egészítette ki, hogy egyelőre túl kevés ember kapta meg az oltást, hogy megalapozott tapasztalatok legyenek a fentebbi kérdésekről.

Alan Joyce a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) 2018-as, sydney-i közgyűlésén. Fotó: IATA

Az utazáshoz kötelező oltásról először Alan Joyce, a Qantas vezérigazgatója beszélt, alaposan felkeverve ezzel az állóvizet. A szakember ismét megnyilvánult a témában, a Flightglobal szerint most azt mondta, több ausztrál állam és jó néhány más ország is azt tervezi, hogy ilyen szabályt hoz.

A témában a Qantas saját felmérést is készített, amely szerint a megkérdezettek 89 százaléka egyetért azzal, hogy kötelező legyen az oltás a nemzetközi utazáshoz. 

Hozzátette: kivételt tennének azok utasokkal, akik bizonyítani tudják, hogy a vakcina nélkül is immúnisak a betegséggel szemben.

A WHO mellett az Utazási és Turisztikai Világtanács sem támogatja a javaslatot. Mint megírtuk, Gloria Guevra elnök szerint ez a lépés ugyanolyan lenne, mint a munkahelyi diszkrimináció. “Soha nem szabadna oltáshoz kötni az utazást vagy a munkába állást” – hangsúlyozta.