Szövetségként, vagy egy új holding alá szervezve, együtt üzemeltetne a jövőben nyaralójáratokat a Tuifly és az Airberlin egy része. Előbbi tulajdonosa, a Tui, illetve utóbbi nagyrészvényese, az Etihad megerősítette, hogy tárgyalnak az együttműködés lehetőségeiről.

A Tuifly egyik Boeing 737-800-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Tuifly egyik Boeing 737-800-as repülőgépe.
(Fotó: AIRportal.hu)

Miután a napokban döntöttek a súlyosan veszteséges Airberlin szanálásáról (a flotta egy részét a Lufthansa-csoport veszi bérbe személyzettel együtt), a dolgozók és a repülőgépek egy másik csoportjának a jövője is tisztázódhat.

Az aero.de szerint az Airberlin nagyrészvényese, az emírségekbeli Etihad Aviation Group holding, illetve a Tuifly tulajdonosa, az utazásszervező Tui konszern szerdán megerősítette: tárgyalásokat folytatnak a lehetséges együttműködésről.

Annyi már tudható, hogy direkt (point-to-point) nyaralójáratokat működtetne az új vállalkozás, Németország, Ausztria és Svájc városaiból. Az Airberlin 35 repülőgépet vinne ebbe az üzletbe, beleértve azt a tizennégyet, amelyet a Tuifly-tól bérelnek személyzettel együtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nyilatkozatok szerint „záros határidőn belül” megszülethet a szerződés a Tui AG, az Etihad Aviation Group és az Air Berlin Plc között. A tranzakciót még természetesen az illetékes hatóságoknak is jóvá kellene majd hagyniuk.

A német légiközlekedési portál emlékeztet arra, hogy a Tuifly a napokban közölte, egy új holdingba vonhatják a működését, az Etihad vezetésével. A munkavállalók természetesen aggódnak, az utóbbi napokban sokan beteget jelentettek, így a társaság több járatát törölték, vagy jelentős késéssel tudtak csak közlekedni. A cégvezetés ezért munkahely- és bérgaranciát adott a napokban, hangsúlyozva, hogy önálló marad a vállalat, és megtartják a hannoveri székhelyüket is.

A Tuifly a Tui-konszern része – amelynek különféle légitársaságokkal összesen 140 repülőgépe van –, flottájában 41 darab Boeing 737 NG-t üzemeltet. Az egykori Hapag-Lloyd légitársaság utódja, a Hapagfly és a Tui-tulajdon Hapag-Lloyd Express egyesítésével jött létre 2007-ben, amikor a turisztikai konszern összehangolni és bővíteni kezdte légitársaságait.

Ahogy arról az AIRportal.hu is beszámolt, az Airberlin 40 repülőgépét jövő tavasztól hat évig bérli majd a Lufthansa-csoport (a Eurowings harmincötöt, az Austrian ötöt), emellett a cég 1200 dolgozóját elbocsátja. Ha sikerül az együttműködés a Tuival, akkor a jövő év végére 75 gépet számláló flottával működne a második legnagyobb német légitársaság, a berlini és düsseldorfi bázisára koncentrálva.

Az utóbbi idők Air Berlin körüli történései már a mémgyártókat is megihlették. (Forrás: Facebook) | © AIRportal.hu

Az utóbbi idők Air Berlin körüli történései már a mémgyártókat is megihlették. (Forrás: Facebook)