Az államfő szállításáért is felelős egység egy olyan Dassault Falcon 900B típusú üzleti repülőgépet állít hadrendbe, amelyet korábban drogcsempészés miatt foglaltak le a hatóságok Brazíliában.

A portugál légierő (FAP) legújabb nagy hatótávú, Dassault Falcon 900B típusú üzleti repülőgépét az 504-es különleges szállítószázad használja majd, amely a VIP-személyek, köztük az államfő szállításáért is felelős.

A repülőgép múltjában a legérdekesebb részlet, hogy 2021 februárjában Brazíliában lefoglalták a hatóságok – hívta fel a figyelmet az Air Data News cikke.

A repülőgép a bahiai Salvador nemzetközi repülőteréről Portugáliába tartott, amikor a felszállás előtt a pilóták műszaki hibát észleltek és a szerelők segítségét kérték.

Az átvizsgálás során a karbantartószemélyzet több mint 500 kilogramm kokaint talált a gép törzsébe rejtett csomagokban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Brazília Szövetségi Rendőrsége

Ezért értesítették a brazil szövetségi rendőrséget, amelynek nyomozása megállapította, hogy a Falcon 900B-vel nemzetközi kábítószer-kereskedelemre tettek kísérletet, ezért a repülőgépet lefoglalták.

A Dassault Falcon 900B repülőgépet a múlt hónapban vásárolta meg a portugál védelmi minisztérium egy befektetési alaptól.

A légirerő különleges stratégiai szállítószázada már üzemeltet egy kisebb, Dassault Falcon 50-es repülőgépet, és az új példányt is hamarosan használatba veszi, amely a hosszú távú betegszállítási feladatokban is részt vesz majd.

A portál cikke megjegyzi, hogy az egykori drogcsempész Falconon akár az ország elnöke is utazhat.