Műszaki hiba miatt csütörtök éjjel le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, 14 járat nem érkezett meg Budapestre, emiatt több péntek reggeli induló járatot is törölni kellett.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a repülőteret azért kellett lezárni, mert éjjel fél 12-kor megsérült a 2-es futópálya. Mivel az 1-es jelenleg felújítás miatt zárva van, a műszaki hiba elhárításáig le kellett zárni a repülőteret.

A 13L (2-es) futópálya földet érési zónájában, a B5 és K gurulóutak csatlakozásai között nagyjából félúton sérült meg a futópálya.

Az interneten visszahallgatható rádióforgalmazás szerint az éjfél előtt nem sokkal Budapestről Kölnbe induló Eurowings járat pilótája a felszállást követően jelentette a légiforgalmi irányításnak, hogy a futópálya küszöb közelében egy idegen tárgyat észleltek. A pilóta úgy látta, mintha egy fehér színű műanyagdarab lenne a pálya felületén. A Brussels Airlines a repülőtér megközelítését végrehajtó repülőgépét már a végső egyenesen a repülőtéri légiforgalmi irányítás ezt követően átstartolásra utasította, majd a futópályát lezárták.

A virtuális radarok adatai alapján a repülőtéri szakszolgálatok ekkor kezdték meg a futópálya vizsgálatát, majd a hiba kijavítását. A 13L futópályát később az induló repülőgépek a K váróponttól felszállásra tudták használni a javítás közben, de az érkező forgalom – értelemszerűen – nem tudott leszállni Ferihegyen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője lapunknak azt mondta, egy felszálló gép miatt sérült meg a futópálya szélén a felület, a sérülést gyorsjavító aszfalttal kezelték.

A forgalom reggelre nagyobb részt helyreállt a repülőtéren, de a péntek az egyik legforgalmasabb nap a légiközlekedésben, ezért nem zárható ki, hogy még délután is lesznek késések.

A hiba miatt összesen 14 járat nem tudott megérkezni Budapestre, az érintettek között van a Wizz Air londoni, madridi, lárnakai, Tel Aviv-i, malagai és barcelonai járata is. Ezek a gépek Bécsben, Pozsonyban, Brnóban és Debrecenben szálltak le.

Lapunknak több érintett Wizz Air utas is arról számolt be, hogy Budapest helyett Debrecenben szálltak le, majd várakozást követően a légitársaság hajnali két óra tájban a debreceni vasútállomásra szállíttatta az utasokat, ahol maguknak kellett megoldaniuk az eljutást Budapestre, vagy a célállomásukra.

Fotó: Budapest Airport

A budapesti repülőteret nem sokkal 4 óra után nyitották meg újra, eddigre azonban lejárt az éjjeli érkező járatokat teljesítő hajózó személyzetek szolgálati ideje, ezért a gépeket és az utasokat nem tudják Budapestre hozni a kitérő repterekről.

Mivel a több érkező gép nem tudott leszállni Budapesten, a Wizz több reggeli járatát is törölni kellett. Nem indul el egyebek közt a Wizz Air londoni, milánói, barcelonai, szentpétervári, valamint a Brussels Airlines brüsszeli járata. Összesen 7 reggeli induló járatot kellett törölni.

Az éjszaka kitérő reptereken leszállt járatok utasainak Budapestre szállításáról a légitársaságok gondoskodnak. Ezzel kapcsolatban lapunk megkeresésére az eseményekben leginkább érintett Wizz Air az közölte: jelenleg is dolgoznak azon, hogy az utasok Budapestre jussanak.

A jártattörlések miatt az érintett utasokat értesítették a lehetőségeikről: átfoglalhatják jegyüket másik járatra, teljes visszatérítést igényelhetnek, vagy a foglalás összegének 120 százalékát kérhetik WIZZ számlájukra történő jóváírás formájában, valamint a Wizz Air üzletpolitikájával és a vonatkozó szabályokkal összhangban biztosítják a szállást és a további segítséget nyújtanak.