Újabb repülőgép-baleset történt Oroszországban, ezúttal a Let Kunovice csehszlovák repülőgépgyár L410-es típusának egy példánya zuhant le egyelőre ismeretlen körülmények között.

Az orosz állami TASzSz hírügynökség beszámolója szerint a tatárföldi Menzelinszkben történt a katasztrófa, a fedélzeten a két pilótán kívül húsz ejtőerős volt, utóbbiak közül hatan túlélték a balesetet, ők súlyos állapotban vannak, a személyzet és 14 utas életét vesztette.

Az elsődleges adatok szerint a gép a felszállás után nem sokkal zuhant le, alig repültek egy kilométert, a helyi hatóságok szerint az is közrejátszhatott a balesetben, hogy az L410-es túlterhelt volt.

A típus 19 fő szállítására alkalmas, ehhez képest 22-en voltak a fedélzeten, amikor a baleset történt. A TASzSz forrásai ugyanakkor nem zárták ki a műszaki és a pilótahibát sem.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lezuhanás után a korábbi hírekkel ellentétben nem keletkezett tűz, de a repülőgép orra, törzse és a szárnya teljesen összeroncsolódott, a farokrész azonban szinte sértetlen maradt. A mentőalakulatok már befejezték a munkát, a roncsok vizsgálata zajlik.

Az orosz balesetvizsgálók és nyomozók már a helyszínen vannak, és megkezdték az esemény okainak feltárását, a helyszínre érkezett Tatárföld elnöke is.

A balesetben érintett, a fényképek szerint RF-94591-es lajstromjelű L410-es 1987 óta volt forgalomban, korábban a szovjet légierőnél szolgált, majd tárolás után a DOSAAF nevű, a hadsereghez is kötődő sportklubhoz került. A klub vezetői szerint a gépet vezető pilóták gyakorlottak voltak.