A légitársaság nagyjából 600 dolgozót tervez elküldeni amiatt, mert bár nincs akadálya, mégsem akarják beoltatni magukat, az esetleges létszámcsökkenés pedig nem fogja befolyásolni az üzemelést.

Scott Kirby, a cég vezetője erről a CNBC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozott, elmondása szerint a 67 ezer dolgozó 96 százaléka már beoltatta magát az új koronavírus ellen, az ennek bizonyítékául szolgáló igazolást hétfőig kellett bemutatni, hiszen a légitársaság kötelezővé tette az immunizálást.

Mintegy 2000 alkalmazott egészségügyi vagy vallási okok miatt mentesült az oltási kötelezettség alól, az utóbbi miatt kivételezetteket ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldik.

Rajtuk kívül további 600-an sem adatták be valamely vakcinát, és bár Kirby szerint is szigorú a szabályzatuk, de a dolgozók és utasok egészségének védelme érdekében kirúghatják őket.

A cég szóvivője szerint karbantartók, pilóták, légiutas-kísérők is vannak az érintettek között, a United azonban a felmondási időszak alatt is foglalkoztatja őket, és ha meggondolják magukat, akkor megmarad az állásuk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: United Airlines

Scott Kirby már idén januárban, a korlátozott vakcina-hozzáférés idején is azt mondta, kötelezővé kellene tenni az oltást a dolgozók körében. Azóta a legtöbb légitársaság – ha kötelezővé nem is tette, de – a vakcina beadatása felé igyekszik terelni a munkatársait, az Delta például havi 200 dollárral többet számol fel egészségbiztosításként az oltatlan dolgozóinak, a betegség nagyobb kockázatára tekintettel.

A Reuters szerint Scott Kirby arról is beszélt, hogy átmeneti csökkenés után ismét növekedni kezdett a foglalások száma, de az igényeket ki fogják tudni szolgálni. Hozzátette: készültek arra, hogy az oltás miatt csökkenni fog a dolgozói létszám, ezért mindent megtettek azért, hogy a járatok zavartalanul közlekedjenek.

Európában egyelőre a Swiss és a Wizz Air írta elő a kötelező oltakozást, bár a Lufthansa-csoport többi légitársaságánál is a vakcina felvételére ösztönöznek azzal, hogy nem osztják be az oltatlanokat a járatokra, mondván, a fogadó országba enélkül nem léphetnek be.