Első európai légitársaságként a Swiss is előírja egyes dolgozóinak a koronavírus elleni vakcina felvételét, de az anyacég Lufthansa-csoport egyelőre nem készül ilyen lépéssel.

A svájci légitársaság közleménye szerint a nemzetközi belépési feltételek szigorodása miatt vált elkerülhetetlenné a döntés, egyre több ország ugyanis oltáshoz köti a beutazást. Példaként Hongkongot említették, Kína különleges közigazgatási területe azonnali hatállyal írta elő az oltottságot a repülőgépek személyzetének.

Emiatt a Swiss a pilótáknak és légiutas-kísérőknek kötelezővé tette a vakcina felvételét, november 15-től csak oltottak dolgozhatnak a járatokon.

Fotó: Swiss

A légitársaság szerint egyrészt a beosztás elkészítését rendkívül megnehezítené, ha oltottak és nem oltottak között kellene a munkát elosztani, a másik ok pedig, hogy több hosszútávú járatot sem tudna teljesíteni a cég, ami nehéz helyzetbe hozná a gyűjtő-elosztó rendszerét.

A Swiss által említett okok a Lufthansa-csoport más tagjait is érinthetik, ezért az AIRportal.hu megkereste az anyacéget, hogy mit terveznek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa arról tájékozatott, hogy Németországban csak jogi úton lehetne előírni a kötelező oltást, de mivel ilyen szabály nincs, egyelőre nem tervezik ezt sem a személyzet, sem az utasok számára.

A világban egyre több légitársaság dönt úgy, hogy hasonló szabályokat vezet be. Legutóbb a Qantas és a United Airlines, a Hawaiian Airlines, valamint a hongkongi Cathay Pacific hozott ilyen intézkedést.