Az ausztrál légitársaság is előírta dolgozóinak, hogy adassák be a koronavírus elleni vakcinát, ez alól csak orvosi igazolással lehet felmentést kapni.

A légitársaság tájékoztatása szerint

a pilótáknak, légiutas-kísérőknek és repülőtéri személyzetnek november 15-ig, minden más alkalmazottnak jövő év március 31-ig kell beoltatnia magát.

A Qantas szerint felmérést végeztek 22 ezer dolgozó körében, 89 százalék már megkapta, vagy tervezte, hogy beoltatja magát, mindössze 4 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem tudja, vagy nem akarja beadatni a vakcinát. Háromnegyedük egyébként is azt gondolta, hogy a légicég elő fogja írni a munkához az oltást.

Forrás: Qantas

A cég közleménye megjegyezte, hogy Új-Dél-Walesben és Dél-Ausztráliában a kormányzat már kötelezővé tette bizonyos reptéri dolgozóknak az oltást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság a múlt hónapban jelentette be, hogy 2500 dolgozót kénytelen fizetés nélküli szabadságra küldeni legalább két hónapra, mert Ausztrália újabb korlátozásokat vezetett be a járvány megfékezésére, ez pedig visszavetette a légi utasforgalmat.

Alan Joyce vezérigazgató korábban már világossá tette, hogy csak a mindkét oltást felvevő nemzetközi utasokat szállítja majd, most azt is felvetette, hogy a belföldi utazásban is szükség lenne hasonló előírásra.

Nem a Qantas az első légitársaság, amely kötelezővé teszi az oltást a dolgozóinak, az Egyesült Államokban először a United döntött erről, később a Hawaiian Airlines követte, de a CNN szerint a többi nagy cég, így a Delta, a Southwest és az American egyelőre elzárkóztak ettől.

A Távol-Keleten egyelőre a hongkongi Cathay Pacific lépett ilyet. A Qantas helyi versenytársa, a Virgin Australia egyelőre vizsgálja a helyzetet, de még nem döntött.