A European Air Charter október végén kivonta flottájából utolsó MD-82-esét, a bolgár légitársaság a típus utolsó üzemeltetője volt Európában.

A European Air Charter (korábban: Bulgarian Air Charter) egykor kilenc McDonnell Douglas MD-82-est üzemeltetett. Kettőt még tavaly, a maradék hetet pedig idén vonta ki flottájából a gépeit személyzettel együtt bérbeadó és charterjáratokat teljesítő légicég, amely jelenleg tíz Airbus A320-200-assal repül.

Utolsóként a több mint 33 éves, LZ-LDP lajstromjelű példány távozott a flottából, búcsújáratát Hurghadából Várnába teljesítette október 21-én – a ch-aviation adatai szerint.

Fotó: AIRportal.hu

A portál cikke megjegyzi, hogy a szintén bolgár bejegyzésű ALK Airlines adataik szerint még rendelkezik két MD-82-essel, ám mindkettőt leállították 2023 januárjában.

A McDonnell Douglas keskenytörzsű típusának számos változata repült európai légitársaságoknál, az utolsó európai MD-81-est az Air Sweden 2011-ben, az utolsó MD-83-ast a dán DAT 2021-ben, az utolsó MD-87-est az AMAC Corporate Jet 2022-ben, az utolsó MD-88-ast pedig a Bukovyna Airlines 2013-ban nyugdíjazta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.