A pilóták feledékenysége ezúttal egy kicsit kellemetlenebb élményt okozott az utasoknak, mint kellett volna. Elfelejtették bekapcsolni a szellőzést, aztán egyszer csak elkezdett vérezni az utasok orra és füle.

Az Airways Magazine beszámolója szerint az eset helyi idő szerint csütörtök reggel történt. A Jet Airways 9W 697-es, Mumbai és Jaipur közötti járata annak rendje és módja szerint elindult útjára 166 utassal a fedélzeten.

A VT-JGS lajstromú Boeing 737-800-as pilótái azonban elfelejtették a szellőztető rendszert bekapcsolni, így a felszállás után nem sikerült földi légnyomást biztosítani. Mindez addig nem is tűnt fel senkinek, amíg a gép légzőmaszkjai automatikusan ki nem nyíltak a nyomás csökkenése miatt, de beszámolók szerint a légiutas-kísérők semmit nem csináltak.

A Jet Airways VT-JBW lajstromú Boeing 737-800-asa. (Fotó: Jet Airways)

Arindam Majumder, indiai légügyi szakértő szerint az Air Indiánál a checklist része, hogy kikapcsolt szellőztető rendszerrel szállnak fel, mert így nagyobb teljesítményt lehet a hajtóművekből kipréselni, de 500 és 1000 láb között be kell kapcsolni.

A kialakult helyzet azonban mintegy 30 utasnak rendkívül kellemetlen panaszt okozott: elkezdett vérezni a fülük és az orruk. Ez után a pilóták 11 ezer láb magasságban megállították az emelkedést és visszafordultak Mumbaiba. (Érdekes egybeesés, hogy a rendszer angolul bleed néven ismert, de az orrvérzés is ezzel a szóval illetik: nosebleed – a szerk)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az csak később derült ki, hogy a pilóták elfelejtették a szellőzést bekapcsolni. Az esetet még vizsgálja az indiai légügyi hatóság, a hajózó személyzet a vizsgálat végéig nem repülhet.