Elindult a Wiz Air első járata Kazahsztán fővárosába, Asztanába, az első járaton utazik az Asztanai Világkiállításra Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A járat indulása előtt tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság jelentős részét adja a külkereskedelem, hogy ez így is maradjon, ahhoz új gazdasági partnerek kellenek. Ezért is fontos az asztanai járat, amelyet hosszas előkészítő munka után jelentettek be két hónappal ezelőtt.

A miniszter a világkiállítással kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország is képviselteti magát, a rendezvény fő témája a megújuló energia lesz. A 112 ország részvételével zajló kiállításra a szervezők 6 millió látogatót várnak, a magyar standon egyebek közt geotermikus energiával, környezetbarát víztisztítási eszközöket mutatnak be. Kiemelt egy magyar startupot, amely napelemes térburkolatokkal foglalkozik, ezt is bemutatják majd.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagy szükségük van erre az új összeköttetésre, mivel Asztanába eddig átszállással, 8-9 óra alatt lehetett eljutni, a repülési idő a közvetlen járattal 5 óra alá csökken. Hozzátette: biztos abban, hogy a járat sikeres lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban a budapesti repülőtéren az európai átlagnál kétszer nagyobb mértékben, 10 százalék fölötti ütemben nőtt az utasforgalom és év végére átlépi majd a 12 milliós szintet, ami újabb rekord lesz.

A járatokat a Wizz Air hetente két alkalommal, csütörtökön és vasárnap közlekedteti, és Airbus A320-asokkal szolgálja ki.