Elkészült a Malév felszámolásának zárómérlege, februárban, az üzemszerű működés bezárásnak ötödik évfordulójára juthat el a folyamat oda, hogy a Malévet törlik a cégjegyzékből – értesült a Népszabadság.

A napilap cikkében azt írta, információikat Jakab Irén felszámoló megerősítette, azzal pontosítva, hogy immár egyetlen olyan függőben lévő ügy sincs, amely akadályozná a felszámolás befejezését. A napokban véglegesítik az eljárás mérlegét és szöveges leírását, majd a dokumentumokat beadják a bíróságra.

A törvényszék ezt kiküldi majd a Malév felszámolásába bejelentkezett mintegy 1800 hitelezőnek, amelyek közül nagyjából nyolcszáz külföldi, így ez elég hosszú folyamat lesz. A hitelezők panaszt is benyújthatnak, így reálisan februárban juthat el a folyamat oda, hogy a Malévet törlik a cégjegyzékből.

Vagyis, a légitársaság 2012. február 3-i leállásának ötödik évfordulója környékén hivatalosan is megszűnhet a vállalat. A Népszabadság megjegyezte: a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű cégek egyszerűsített felszámolására eredetileg 270 napot írt elő a törvény, ugyanakkor az ötéves eljárás magyar viszonylatban átlagos, ennél sokkal hosszabb ideig húzódó esetek is vannak. Példaként említette a cikk, hogy a Swissair felszámolása még ma is tart, pedig a svájci társaság 2001 októberében ment csődbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Malév egykori oneworld légiszövetség logóját viselő Boeing 737-800-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Malév egykori oneworld légiszövetség logóját viselő Boeing 737-800-as repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)


A felszámolás kezdetekor kétszázmilliárd forintot is meghaladó hitelezői igényt becsültek a Malév ügyeit ismerők, de pont ők azok, akikhez semennyi pénz nem kerül, mivel a dolgozói igényeket sem tudták kielégíteni: az alkalmazottak az igénybe vett bérgarancia-forrásokat is beleszámolva, átlagosan járandóságuk feléhez jutottak hozzá. Legnagyobb hitelezője az orosz Vnyesekonombank és a gépeket lízingbe adó ILFC volt.

A vagyon értékesítéséből 735 millió forint folyt be a felszámoló tájékoztatása szerint, a követelésekből 2,6 milliárd, a zálogokból 207 millió – azaz összesen mintegy 3,5 milliárd forint gyűlt össze. A felszámolás költségei másfél milliárd forintot tettek ki.