Határidőre befejezték a Berlin-Brandenburg fő csarnoka mellé felhúzott 2-es terminál építését, de a járvány miatt bezuhant forgalom következtében csak annak növekedése esetén, leghamarabb a 2021-es nyári menetrendi időszak kezdetén nyílhat meg.

Engelbert Lütke Daldrup erről a minap tett bejelentést az Aero.de cikke szerint. A Berlin Airport vezérigazgatója hozzátette: a botrányokkal terhelt főépülettel ellentétben az új csarnok nem a cég saját menedzselésében, hanem kivitelező fővállalkozó bevonásával jött létre.

A 2-es terminál zárva tartásával közlése szerint havi félmillió euró költséget spórol meg az üzemeltető, a forgalom növekedése esetén viszont rövid időn belül megnyitható az utasok előtt.

Forrás: Berlin Airport

A Willy Brandt egykori kancellárról elnevezett új komplexum északi mólójának előterében megvalósított, évente 6 millió utast kiszolgálni képes csarnok megépítésére azért volt szükség, mert a korábbi években dinamikusan növekedett az utasok száma Berlinben. Az 1-es terminál éves kapacitása mintegy 27 millió utas, de tavaly már 35 millióan használták a két meglévő repteret.

Emiatt döntöttek korábban arról is, hogy a schönefeldi terminálokat is nyitva tartják még néhány évig (hiszen az egykori keletnémet reptér déli bővítéseként jött létre a Brandenburg).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2-es terminál zárva tartásával elérhető spórolás azért hasznos, mert mint az Aerotelegraph közelmúltbeli cikke felidézi, a botrányokkal terhelt 1-es terminál kiegészítő munkálatai után egyéb nehézségek (mint most a járvány) miatt az üzemeltetőnek további pénzügyi forrásokra lesz szüksége, mintegy 250 millió euróra.

A most már szinte biztosan október 31-én megnyíló 1-es terminálról elsőként a Lufthansa és az Easyjet járatai közlekednek majd a korábbi bejelentés szerint. Ahogy korábban megírtuk, az átadás kapcsán Schönefeld neve (és reptéri kódja) eltűnik, az ottani épületegyüttes 5-ös terminál néven üzemel tovább, csarnokainak betűjeleit is megváltoztatták már.

Az új komplexum megnyitása után egy héttel később végleg bezáró egykori nyugat-berlini Tegel utolsó kereskedelmi járata az Aerotelegraph másik írása szerint az Air France párizsi gépe lesz, több informátor szerint. Ez azért lenne szimbolikus, mert a francia nemzeti légitársaság volt az első, amely az 1960-ban megnyitott légikikötőben leszállt.

Emlékrepüléseket is tartanak az Aero.de szerint, a Lufthansa-fapados Eurowings november 7-én Tegel és Brandenburg között különjáratokat, illetve előbbiről induló és érkező városnéző utakat teljesít. Ám a jegyértékesítő honlapon olvasható információk alapján ezekre minden jegyet eladtak.