A basic boarding gate-ek elbontása után a forgalmi előtér betonjának feltörésével elindult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a 2B terminál új utasmólójának építése.

Fotó: Budapest Airport | © AIRportal.hu

Fotó: Budapest Airport

A 220 méter hosszú és 30 méter széles, 12 ezer négyzetméter területű épület 27 beszállítókaput foglal majd magába, ezek közül tízet szerelnek fel beszállító utashíddal, három kapu a legnagyobb, szélestörzsű gépek kiszolgálására, hosszabb távon Airbus A380-as kezelésére is alkalmas lesz.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt mondta, a Budapest Aiport az egyik leggyorsabban bővülő repülőtér Európában, biztosítani szeretnék a további fejlődést, ezért az infrastruktúra-fejlesztést is folytatják. Ennek fő lépése a BUD 2020 fejlesztés, amelynek keretében több mint 50 milliárd forintot költenek a repülőtérre. Ezen program központi eleme a B terminálon az utasmóló.

Nemzetközi tenderen választották ki a KÉSZ-t a kivitelezésre, akik korábban a Skycourot is építették, az építész Tima Zoltán, aki a Skycourtot tervezte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szalados László, a KÉSZ Zrt. vezérigazgatója azt ígérte, hogy minimálisra csökkentik majd a repülőtér üzemelését zavaró tevékenységeket és a Skycourt minőségében építik fel a b mólót is.

Stephan Schattney, a Budapest Airport műszaki központjának igazgatója azt hangsúlyozta ki, hogy a móló megnyitásával közel 50 százalékkal tudják növelni az indulási kapacitást. Az utasmólók mozgathatósága miatt maximális flexibilitással lesz képes kiszolgálni a járatokat, a beltérben pedig a Skycourt stílusára emlékeztet majd sok üvegfelülettel és kevés belső kialakítással, hogy áttekinthető legyen az épület.

A BUD2020 keretében már több beruházás is elkezdődött: már építik a repülőtéri szállodát, jelentősen bővült a parkolók kapacitása, kialakítás alatt vannak az új utasfelvételi pultok a 2B terminálon és hamarosan elkezdődik az 1-es futópálya betonjának felújítása is. Emiatt tavasszal 1 hónapig zárva lesz a rövidebb futópálya.

Fotók a kezdeti munkálatokról és az eseményről

További képek Facebook galériánkban. (Fotók: Budapest Airport)