Elkötötte a Horizon Air légitársaság Bombardier Q400-as repülőgépét egy földi kiszolgáló munkatárs a Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtérről. A pilóta jogosítással nem rendelkező légitársasági alkalmazott engedély nélkül szállt fel pénteken este helyi idő szerint fél nyolc után nem sokkal a repülőgéppel, majd 20:47-kor a reptértől 40 mérföldre több, műrepülésnek is beillő manővert követően lezuhant.

A Q400-as a Seattle-Tacoma repülőtértől körülbelül 40 mérföldre dél-nyugatra Ketron szigeten zuhant le, a repülőgép teljesen megsemmisült.

Forrás: Twitter

A 29 éves földi kiszolgáló dolgozó (az első hírek még arról szóltak, hogy egy repülőgépszerelő volt az elkövető) egyedül tartózkodott a turbólégcsavaros regionális repülőgép fedélzetén, ő életét veszítette a balesetben.

A helyi hatóságok azt közölték, hogy a baleset azért következett be, mert a repülőgépet elkötő személy nem rendelkezett megfelelő képesítéssel a gép vezetéséhez.

Hangsúlyozták, hogy nem terrorcselekményről van szó, bár azt egyelőre nem közölték mi lehetett az elkövető szándéka, de felmerült az öngyilkossági szándék, vagy hogy egyszerűen felelőtlenségből kötötte el a gépet a 29 éves tettes. Később a helyi hatóságok azt írták, hogy egyéni elkövető lehet a tettes, feltehetően öngyilkossági szándékkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légiforgalmi irányítók megpróbálták győzködni az elkövetőt, hogy szálljon le a repülőgéppel, de nem volt együttműködő. Később az önjelölt pilóta aggódni kezdett, hogy elegendő üzemanyag van-e a repülőgépen, de azt állította, hogy le tud szállni a repülőgéppel, mert számítógépes szimulátorokban játszott már ilyet. Azt is mondta, hogy ha leszáll, talán munkát ajánlanak neki a légitársaságnál. (A videók alatt visszahallgatható a rádióforgalmazás egy része.)

Az esetről az egyik szemtanú által a közösségi médiában közzétett videón az látható, hogy az elkövető műrepülés-szerű manővereket is végrehajtott a repülőgéppel, messze meghaladva annak üzemeltetési határértékeit (lásd a videót alább).

A repülőgépet a lezuhanása előtt két F15-ös vadászgép fogta el és kísérte, de a hírek szerint csak követték a Q400-ast.

A repülőteret rövid időre lezárták az eset miatt.

Az FBI vette át a nyomozás vezetését

Szombaton egy sajtókonferencián azt közölték, hogy a Q400-ast egy karbantartásra használt/cargo előtér egyik állóhelyéről kötötte el a tettes. Az elkövető, aki 2015 február óta dolgozott a repülőtéren, akkor átesett minden előírt biztonsági háttérellenőrzésen. Feladata a repülőgépek be- és kirakodása, valamint vontatása volt.

A férfi műszakja végeztével, a cég formaruhájában ment oda a repülőgéphez, az adott területre történő belépéshez megfelelő jogosultsággal rendelkezett. A Q400-ast egy repülőgépvontató segítségével megforgatta, mielőtt beindította a hajtóműveket és gurulni kezdett vele a futópálya irányába. Azt a vizsgálatok fogják kideríteni, hogy a felszállás előtt miért nem állította meg senki a repülőgépet.

Az ügyben indult nyomozás vezetését az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) vette át, melyet a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség, az NTSB is segít.

Az FBI azt közölte, hogy feltételezéseik szerint az elkövető az egyetlen áldozat, azonban a roncsok átkutatása és a vizsgálatok még folynak.

Az érintett repülőgép az Alaska Airlinesnak járatokat teljesítő Horizon Air Bombardier Q400 (de Havilland Canada DHC-8-402Q Dash 8) típusú repülőgépe volt. Az N449QX lajstromjelű, 4410-es gyártási sorozatszámú repülőgép 2012 júniusában állt forgalomba a légitársaság flottájában, alig múlt 6 éves, 14 200 repült órát és mintegy 15 000 repülést teljesített.