Mintegy kétszáz környezetvédő aktivistát állítottak elő a Schiphol nemzetközi repülőtéren, a megmozdulás résztvevői az általuk legszennyezőbbnek vélt magánrepülőgépek használatának korlátozását követelték.

A Dutch News című angol nyelvű holland hírportál vasárnapi beszámolója szerint közel 500 környezetvédő aktivista mászott át szombaton koraeste az amszterdami repülőtér kerítésén.

A demonstrálók magánrepülőgépekhez láncolták magukat, mások a terminálban hívták fel az utazni készülők figyelmét a légiközlekedés okozta környezeti ártalmakra.

Forrás: Extinction Rebellion Nederland/Twitter

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben vasárnap kezdődő, az ENSZ közel kéthetes COP27 éghajlatváltozási konferenciáját megelőzően tartott megmozdulás résztvevői kevesebb repülőgép indítását, a vonatközlekedés fejlesztését, valamint az általuk szükségtelennek vélt rövidtávú járatok megszüntetését és a magánrepülőgépek használatának korlátozását követelték.

A tüntetők jelentős része a rendőrségi felszólítás ellenére sem hagyta el a helyszínt, közülük mintegy kétszázat előállítottak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hírportál azt írta: az aktivisták azért vették célba a magánrepülőgépeket, mert a Greenpace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez az egyik legszennyezőbb, továbbá az egyik legkönnyebben kiváltható közlekedési forma. Mint mondták, az üdülőhelyekre tartó magánjáratok népszerűsége gyorsan nőtt a koronavírus-járvány megjelenése óta.

A magánrepülőgép-kölcsönző vállalatok szerint ügyfeleik el akarják kerülni a zsúfolt utasszállító repülőgépeket és a többórás várakozásokat. Egy tanulmány szerint 2022 első kilenc hónapjában mintegy 16 147 magánjárat szállt fel az amszterdami és a rotterdami repülőtérről, szemben a 2019-es év egészében feljegyezett 14 672-vel.

Noha a két légikikötőből induló és érkező magánrepülőgépekből származó széndioxid-kibocsátás viszonylag kis részét teszi ki a Schiphol által termelt teljes kibocsátásnak, szintje azonban közel megegyezik 40 ezer személyautóéval Hollandiában – tették hozzá.