Végrehajtotta az Egyesült Államokban az első olyan ferry flightot az Airbus, amelyet részben bioüzemanyaggal teljesítettek, a JetBlue Airbus A321-esét repülték Mobile-ból New Yorkba.

A gyártó tájékoztatása szerint az Alabama államban lévő mobile-i végösszeszerelő csarnokból gördült ki a JetBlue diszkont légitársaság Airbus A321-ese, amelyet bioüzmanyaggal is megtankoltak. A szakemberek 15 százalékos keverésben használtak fenntartható forrásból származó kerozint, amelyet az Air BP biztosított.

Ebben az évben még további öt olyan A321-est adnak át a JetBlue-nak, amelyet bioüzemanyaggal is tankolnak.

A gyártó a toulouse-i bázisról 2016-óta biztosítja a lehetőséget az ügyfeleinek, hogy a hazarepülést ne csak hagyományos kerozinnal teljesítsék. Az első ilyen amerikai hazarepülés után azonban az Airbus tanulmányozni fogja, hogy ezt a lehetőséget más helyszíneken is elérhetővé tegye minden ügyfele részére. Sőt, az Airbus hosszútávú tervei között is az szerepel, hogy proaktívan részt vesz az Egyesült Államok dél-keleti részén a bioüzemanyag-gyártás fellendítésében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cél, hogy saját maguk lássák el bioüzemanyaggal az ügyfeleket, ezért pedig szorosan együtt akarnak dolgozni a helyi iparággal, hogy fellendítsék a gyártást, és ezzel Alabama állam gazdasági teljesítményét is felpörgetnék.

Hangsúlyozták, hogy a JetBlue új gépeinek bioüzemanyaggal való megtankolása is azt bizonyítja: az összes iparági szereplő összefogására van szükség, és olyan infrastrukturális beruházásokat is végre kell hajtani, amelyek a bioüzemanyagok elterjedését szolgálják.

Matt Elliott, az Air BP kereskedelmi vezetője a közlés szerint azt hangsúlyozta, hogy a légiközlekedési ipar csak akkor tudja majd elérni az általa kitűzött károsanyag-kibocsátási célokat, ha a teljes iparág és beszállítói hálózat támogatja ezt. A cég az Airbusszal és a légitársaságokkal is azon dolgozik, hogy minden légitársaságnak megfelelő hálózat álljon rendelkezésre.