A Magyar Honvédség egy katonáját kellett Afganisztánból soron kívül hazaszállítani egészségügyi állapota miatt, ez volt a Teve Század A319-es szállítógépének első ilyen jellegű feladata.

Július 2-án 11 óra 16 perckor érkezett vissza a kecskeméti repülőbázisra az afganisztáni Mazár-e Sarifból az Airbus, fedélzetén a katonával.

Az afgán város és Magyarország közötti 5,5 órás repült idő jelentős javulás a korábbi megoldásokhoz képest, amikor az An-26-osok kisebb utazósebessége és rövidebb hatótávolsága miatt szükséges közbenső technikai leszállások miatt akár napokba is telhetett egy hasonló egészségügyi kimentési akció (Medevac).

A nagyobb hatótávolságú sugárhajtású szállítógép viszont leszállás nélkül képes hazatérni a missziós területekről, fedélzetén pedig az ülések helyére akár intenzív ellátást biztosító egység is beszerelhető.

A Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis facebookos bejegyzésében hangsúlyozta: a hazaszállított katona betegsége nincs semmilyen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Első alkalommal hajtott végre egészségügyi kiürítési feladatot a Magyar Honvédség A319 szállító repülőgépe, amely…

Közzétette: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis – 2020. július 2., csütörtök