Oroszországi nagyjavításukat és korszerűsítésüket követően a magyar Mi-24-es helikopterek első alkalommal vettek részt éleslövészeti gyakorlaton, amely április 10-től zajlik a bakonyi lőtéren.

A harci helikopterek személyzetének újraképzése már a végső fázisába ért, az útvonalrepülések, teheremelések és más feladatok mellett április 10-től az első, rendszerbe visszaállító éleslövészetet is végrehajtotta a Főnix zászlóalj pilóta és operátor állománya a modernebb, P változatú gépekkel.

A gyakorlatra a Magyar Honvédség Bakonyi Harckiképző Központ (MH BHK) várpalotai lőterén, a Veszprém Jutas-Újmajorban kialakított harcászati repülőtérről indulva került sor, ahová négy 30mm-es GSh-30K kétcsövű gépágyúval felszerelt gép települt át, amelyek nappal és éjszaka egyaránt végeztek repüléseket.

Ezek során szimulált harci helyzetet teremtettek a pilóták számára a lőtéren, akiknek az előretolt repülésirányítók (JTAC) rávezetésével kellett a megfelelőnek ítélt módon rárepülni a célokra és „megsemmisíteni” őket.

Ilyen feladatokat a hajózók nem csak egyedül, hanem géppárban repülve is kaptak, ezen esetekben a két gépnek minden célra repülésnél más-más feladata volt, amelyek leosztásáról a géppár parancsnokának kellett döntenie.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szimulációk valósághűbbé tételében részt vett az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is, amelynek tagjai technikai eszközeikkel „rádolgoztak” a Mi-24-esekre, azaz támadó, vagy épp baráti magatartást tanúsítottak, az aktuális utasításoknak megfelelően.

Simon Péter alezredes, a Főnix zászlóalj és a kitelepült erők parancsnoka elmondta, nagyon elégedett a pilótákkal, jól haladnak a jártasságuk felélesztésében, amelynek következő lépcsőfoka az egyre bonyolultabb fegyverek alkalmazásának elsajátítása.

Mint a képzés minden más részében, itt is fontos szerepe van a fokozatosságnak, vagyis csak azután térnek majd át a nem irányított rakéták alkalmazására, hogy a gépágyús lövészetet már magas szinten művelik a személyzetek.

A jó vadász legjobb barátja a sötétség

A Mi-24-esek visszatérésével a Magyar Honvédség ismét rendelkezik nem csak a nappali, hanem az éjszakai helikopteres támadóképességgel is, amely alapvető eleme a 21. századi harcászatnak.

A korszerűsített harci helikoptereken ezt harmadik generációs, amerikai gyártású, a Mi-17N-ekével megegyező NVG (Night Vision Glass), és az Oroszországban kialakított, vele kompatibilis világítás biztosítja. Bár használata közben a személyzetnek gyakorlatilag nincs perifériás látómezeje, a JTAC rávezetésével és célmegjelölésével szinte vakon is képesek eltalálni a célpontot.

Az NVG használatát a képzés során körülbelül 30 óra alatt sajátítják el a hajózók, de mindenki folyamatosan dolgozik az éjjellátó képesség használatának fejlesztésén, amelynek egyik következő lépése az géppárban végzett éjszakai repülés lesz.

Emellett már az idei évtől szerepelnek a nemzetközi porondon is a magyar Mi-24-esek: májusban a Csehországban, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által szervezett Dark Blade, ezt követően a szlovéniai Adriatic Strike, szeptemberben pedig a szintén csehországi Ample Strike gyakorlaton vállalnak majd szerepet a magyar Hindek.

Képgaléria a Mi-24-esek újmajori kitelepüléséről