Kína két mentőhajót indított útnak a Dél-kínai-tengeren abba a térségbe, amelyben a feltételezések szerint tengerbe zuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó Boeing 777-200-as típusú gépe, fedélzetén 154 kínai utassal. A repülőgépen 239-en voltak, ebből a személyzet létszáma 12. Az osztrák és az olasz utas azonban nem tartózkodott a fedélzeten és még két utas személyazonossága gyanús. Nem zárható ki a terrorcselekmény sem.

A Malaysian Airlines Boeing 777-200ER típusú repülőgépe a párizsi Charles de Gaulle repülőterén.(Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Malaysian Airlines Boeing 777-200ER típusú repülőgépe a párizsi Charles de Gaulle repülőterén.
(Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)

Az olasz külügyminisztérium megerősítette azt az értesülést, hogy az az olasz állampolgár, aki az előzetes értesülések szerint a repülőgép fedélzetén tartózkodott, él és virul. A Luigi Maraldi nevű férfi Thaiföldről hívta fel a szüleit.

Az olasz férfi esetéhez hasonlóan az az osztrák állampolgár, akinek az utaslista szerint a repülőgépen kellett volna lennie, szintén nem tartózkodhatott a gépen. Az osztrák Külügyminisztérium szóvivője Martin Weiss azt nyilatkozta, hogy a meg nem nevezett osztrák állampolgár Ausztriában él.

Az osztrák állampolgár útlevelét 2 éve, Thaiföldi tartózkodása alatt ellopták. A bangkoki olasz nagykövetség nyilatkozata szerint az Phuketen élő Luigi Maraldi is mostanában kapott új útlevelet. A repülőgépen eszerint legalább két olyan utas tartózkodhatott, aki nem a saját személyazonosságát használva, a két európai állampolgár útlevelével jutott fel a fedélzetre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az MTI híre szerint vasárnap egy harmadik rejtélyes útlevél is fejtörést okozott a maláj nyomozóknak: kiderült ugyanis, hogy a gép egyik utasának az útlevélszáma megegyezik egy olyan kínai lakosáéval, aki nem is utazott el. Ő a déli Fucsien tartományban lakik, jelenleg is ott tartózkodik, az utaslistán jegyzett úti okmányban szereplő név nem is egyezik az ő nevével. Az útlevélszám valódi tulajdonosa ráadásul azt mondta a hatóságoknak, hogy nem lopták el az útlevelét. 

A terrorcselekmény sem kizárható

A malajziai hatóságok külföldi nagykövetségek közreműködésével vizsgálják az utaslistát, ahol az osztrák és olasz utasokon kívül még két embernek meglehetősen gyanús a személyazonossága.

Az Index információiszerint FBI is bekapcsolódott a történtek kivizsgálásába. Washingtoni illetékesek azzal indokolták az FBI szerepvállalását, hogy amerikai állampolgárok is voltak a gépen, illetve tisztázni szeretnék, hogy terroristáknak köze lehetett-e a Boeing 777-200-as gép eltűnéséhez.

Hisammuddin Hussein malajziai közlekedési miniszter sem rejtette véka alá, hogy a hatóságok a terrorcselekménye lehetőségét is vizsgálják.

A vietnami légierő gépe egy olajfoltot észlelt

A vietnami légierő kereső repülőgépe egy olajfoltot fedezett fel a tenger felszínén, ahhoz a helyhez közel, ahol a repülőgép becsapódását valószínűsítik. A repülőgépre, vagy annak roncsaira azonban vasárnapig nem sikerült rátalálnia a maláj, vietnami, és kínai kereső és mentőcsapatoknak. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy egyes hírek szerint a repülőgép az eltűnését megelőzően visszafordulhatott kiindulópontja felé.


Kína is beszállt a keresésbe

A kínai online média beszámolói szerint a pekingi nemzetközi repülőtéren rokonaikat, barátaikat várók törtek ki zokogásban, amikor a kora reggeli órákban hírét vették, hogy a repülőgéppel megszűnt a légi irányítók összeköttetése, szeretteiket valószínűleg baleset érte. A várakozókat szállodába szállították, ahol a légitársaság rövid tájékoztatást adott nekik az addig ismert helyzetről.

A kínai külügyminiszter szombat délelőtti sajtóértekezletén aggodalmának adott hangot a hírekkel, a gép és utasainak sorsával kapcsolatban, a tárca megtette a szükséges lépéseket. Li Ko-csiang miniszterelnök utasított a legmagasabb vészhelyzetre érvényes intézkedések megtételére, amelyeket a szállítási minisztérium a malajziai és a vietnami partnerekkel összehangolva már életbe léptetett.

Hszi Csin-ping kínai elnök a malajziai és a hanoi külképviseletekkel történő aktív kapcsolattartást sürgette, és felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet kezelésére. A Hszinhua hírügynökség szerint a Hajnan tartományi tengeri mentők nyolc hajója és egy repülőgépflotta is készenlétben áll a mentésre.

A Flightradar24.com radarképe a 9M-MRO lajstromú repülőgépről az eltűnése előtt nem sokkal. (Forrás: Flightradar24 Screenshot - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Flightradar24.com radarképe a 9M-MRO lajstromú repülőgépről az eltűnése előtt nem sokkal.
(Forrás: Flightradar24 Screenshot – AIRportal.hu)


A 227 utast, köztük 2 csecsemőt, valamint 12 fős személyzetet szállító Boeing 777-200ER típusú repülőgép malájziai idő szerint 12:41-kor szállt fel Peking felé. Az utaslista szerint a fedélzeten összesen 14 ország állampolgára utazott, magyar állampolgár nem volt a járaton. Az utasok közül legtöbben – 152-en – kínaiak és malajziaiak, de osztrák, holland, francia, ukrán, orosz, amerikai, ausztrál, új-zélandi és tajvani állampolgárok is voltak a fedélzeten.

A Boeing 777 típus történetében ez a legsúlyosabb katasztrófa a közel 20 éves pályafutása alatt. Az első halálos balesetet tavaly szenvedte el a triplahetes az Asiana Airlines San Francisco-ban történt balesete során.

Frissítve: 2014.03.09. 14:00

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!