Nagy lökést adott a légitársaságok és turisztikai vállalatok részvényeinek a Pfizer és partnere, a BioNTech bejelentése a koronavírus-betegség ellen általuk kifejlesztett oltóanyag hatásosságáról.

Hétfőn világszerte emelkedésnek indultak a tőzsdeindexek, azon belül a légitársaságok és turisztikai vállalatok részvényeinek értéke is, miután bejelentették, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyártó vállalatok közösen fejlesztett COVID-19 elleni oltóanyaga 90 százalék feletti mértékben hatékonynak bizonyult a széleskörű tesztek eredménye szerint. Az erőteljes emelkedést követően ugyanakkor kedden korrekció várható a tőzsdéken.

Fotó: AIRportal.hu

Az MTI beszámolója szerint a két gyógyszergyártó cégnek várhatóan november harmadik hetében lesz elég adata ahhoz, hogy megszerezzék az amerikai szakhatóság rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához. Idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy szerződést készülnek kötni akár 300 millió adag beszerzéséről az új oltóanyagból. A tagországok nevében tárgyaló brüsszeli testület szeptemberben közölte, hogy lezárták a tájékozódó megbeszéléseket a két gyártóval mintegy 200 millió adag vakcina lehetséges megvásárlásáról, megállapodást azonban eddig nem jelentettek be. Az EU korábban hasonló megállapodásokat írt alá a francia Sanofi, a brit-svéd AstraZeneca és az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyártókkal is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.