Az Emirates vezetője szerint harmadával csökkentek a foglalások Donald Trump amerikai elnök muszlimokkal kapcsolatos beutazási szabályzata miatt. Erről Tim Clark beszélt az Independent szerint.

Tim Clark azt mondta, hogy a Szíriából, Irakból, Iránból, Szudánból, Líbiából, Szomáliából és Jemenből való beutazás azonnali tiltása miatt – bár azt végül elkaszálta a bíróság – azonnal elkezdett csökkenni a beérkező foglalások száma, nagyjából egyharmaddal, 35 százalékkal kevesebben foglaltak jegyet.

Az ITB nemzetközi turisztikai kiállításon Berlinben Tim Clark azt mondta: bár azóta a helyzet némileg javult, de még mindig nem éri el a bejelentés előtti szintet és senki nem tudja, hogy mikor történhet ez meg.

Korábban az Emirates versenytása, a doha Qatar Airways nagyszájú vezetője, Akbar Al Baker azt nyilatkozta, hogy a rendeletnek semmilyen hatása nem volt a foglalási számokra. Mint mondta: ha ő azzal foglalkozik, hogy járatokat üzemeltet, akkor az a dolga, hogy megtöltse a gépeket és biztosítsa, hogy akik felszállt le is tudjanak szállni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az Emirates A380-asa Münchenben. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Emirates A380-asa Münchenben. (Fotó: AIRportal.hu)


Az Independent citálta az International Airlines Group (IAG) forgalmi adatait is, amelyek azt mutatják, hogy az Észak-Amerikába 1,4 százalékkal nőtt ugyan a forgalom, de ez a globális átlagos növekedés mindössze fele volt és a járatok töltöttsége is csökkent 2,6 százalékponttal. Ez az Independent számításai szerint nyolc utast jelent járatonként.

Az Emirates nem először emelte fel a hangját a Trump-féle rendelet miatt, sajtóhírek szerint a dubaji légitársaság már a bevezetés napján kellemetlen helyzetbe került, mert kénytelenek voltak hajózó személyzetet cserélni, mivel a szabályok a pilótákra is vonatkoztak. A Reuters által idézett szóvivő azt mondta, “megtették a szükséges változtatásokat”, de azt nem mondta, hogy melyik járatról van szó. Az Emirates naponta 11 járatot üzemeltet az Egyesült Államokba.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) fel is emelte a szavát a témában, szerintük az Egyesült Államok mindenféle előjel nélkül és hirtelen vezette be a rendelkezést, amellyel jelentősen megváltoztatta a keretrendszert, és ez fennakadásokat, bizonytalanságot okozott a légitársaságoknak és utasoknak egyaránt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!