A numbeo.com weboldal évente több alkalommal is közzéteszi a listát a világ legdrágább városairól, amelyet rendszeresen európai nagyvárosok vezetnek. Lássuk, melyek ezek!

A numbeo.com által közzétett megélhetési költségek index hasznos lehet minden utazó számára, hiszen átfogó képet ad arról, hogy az adott célállomáson milyen árakra számíthatunk.

Interaktív térképen is megtekinthető a megélhetési index városonként (forrás: numbeo)

A megélhetési költségek indexe a fogyasztási cikkek árának relatív mutatója, beleértve az élelmiszerek, az éttermek, a közlekedés árát és a közüzemi díjakat. Az index nem foglalja magában az albérleti díjakat, ennek mérésére külön mutatót használ a weboldal.

Az index a New York-i árakat veszi alapul, ennek 100-as értékéhez hasonlítja a világ nagyobb városainak fogyasztói árait. Tehát ha egy bizonyos város indexe 80, az azt jelenti, hogy 20%-kal olcsóbb, mint New York.

Ha csak a fogyasztási árakat vesszük figyelembe, akkor a lista abszolút “győztese” Svájc lett: Bázelben, Zürichben, Lausanne-ban, Bernben, Genfben és Luganóban a fogyasztási cikkek árak minimum 18%-kal magasabbak, mint New Yorkban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A fogyasztási cikkek a svájci Bázelben a legdrágábbak (forrás: pixabay)

Bázelben például 180%-kal drágább minden, mint Budapesten.

Ezt követi a norvégiai Stavanger, majd Izland fővárosa, Reykjavík, a kilencedik helyet pedig Oslo foglalja el.

A tízes listát New York zárja. Ezzel szemben a legalacsonyabb fogyasztói árak listáját indiai és pakisztáni városok alkotják.

Ha a szállások árait nézzük, akkor New Yorkot egyedül San Francisco előzi meg 6%-kal. A top 10-es listára az Egyesült Államok városain kívül csak Hongkong került fel.

A két indexet együttesen nézve viszont New York a lista vezetője, az így kialakult top 10-es listába pedig csak egyesült államokbeli és svájci városok kerültek fel.

Talán senkit sem lep meg az, hogy New York az élvonalban áll (forrás: pixabay)

A 433 várost felsorakoztató listában Budapest a fogyasztási cikkek árai szerint a 268. helyet foglalja el, 45.56-os indexszel, a szállások árait nézve pedig a 248. helyen áll.

Nagy meglepetést talán nem tartogat a felsorolás, azonban utazás előtt érdemes megnézni a listát, hogy tudjuk, milyen árakra számíthatunk ott, ahová készülünk.

Budapestről gyakran pár ezer forintos repülőjegyeket lehet találni Bázelbe, Stavangerbe vagy akár Oslóba, azonban érdemes azzal számolni, hogy a repülőjegyen kívül ezekben a városokban minden nagyon drága lesz a magyarországi árakhoz viszonyítva.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!