A Lonely Planet ismét kiválasztotta Európa legjobb 10 célpontját, amelyek között magyarországi helyszín bár nem szerepel, nem kell messzire mennünk, hogy kipipáljunk néhányat a listáról.

A top desztinációkat felsoroló lista célja nem az, hogy a legnépszerűbb európai városokat helyezze reflektorfénybe, hanem olyan izgalmas helyeket sorol fel, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének.

A neves utazási magazin listájának első helyezettje nem más, mint a szlovákiai Magas-Tátra, amely természeti adottságainak köszönhetően vívta ki a helyezést: hófödte hegycsúcsai, gyönyörű vízesései és erdőségei vonzzák a turistákat. A lista aranyérmese szerencsére a legkönnyebben meglátogatható is Magyarországról, ezért ha még nem jártunk erre, akkor ideje kipipálni a bakancslistánkról.

A Magas-tátra bármelyik évszakban le tud nyűgözni

A dobogó második helyezettje a spanyol főváros, Madrid lett, amely talán a lista legismertebb, egyébként is látogatott célállomása. Pezsgő éjszakai életének és a fenntarthatósága hangsúlyozásának köszönhetően szerepel kiemelt helyen.

Ha kevés turistával szeretnénk találkozni, akkor Izland északi részére érdemes menni (forrás: Northiceland.is)

A harmadik helyezett Izland északi partvonala lett (Arctic Coast). Izland egyre népszerűbb célpont az utazók körében, azonban a legtöbben csupán az Arany Háromszögre, Dél-Izlandra és a fővárosra, Reykjavíkra koncentrálnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Hamarosan azonban újabb okunk lesz az Atlanti-óceánban elhelyezkedő szigetországba utazni: június 8-án megnyitják az Izland északi partvidékén végigvezető utat, az Arctic Coast Way-t, amely tökéletes úti cél lesz azok számára, akik valami igazán különleges élményre vágynak.

A több mint 900 kilométeres út 21 falun visz keresztül, ahol betekinthetünk az Északi-sarkkörhöz közel élő emberek mindennapi életébe, de természetesen gleccserek, vízesések és hófödte tájak is végigkísérik az utat.

A Balkán egyre nagyobb népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tavaly felsorolt Tirana és Koszovó mellett most Bosznia-Hercegovina is felkerült a listára, az előkelő negyedik helyet elfoglalva. A hazánkhoz közeli régiók közül még a horvátországi Isztria-félszigetet sorolja fel a lista, amelynek történelme és tengerpartjai mellett az utóbbi időben népszerűvé vált gourmet biciklis túrákat, nyári zenei fesztiválokat és szarvasgomba-vadászattal egybekötött kirándulásokat említi meg a Lonely Planet.

Rovinj az Isztriai-félsziget egyik legnépszerűbb városa, és még közel is van hozzánk (forrás: pixabay)

A teljes lista az alábbiak szerint alakul:

  1. Magas-Tátra, Szlovákia
  2. Madrid, Spanyolország
  3. Északi partvonal, Izland
  4. Hercegovina régió, Bosznia és Hercegovina
  5. Bari, Olaszország
  6. Shetland, Skócia
  7. Lyon, Franciaország
  8. Liechtenstein
  9. Vevey, Svájc
  10. Isztria, Horvátország

A listán szereplő helyszínek szinte mindegyike autóval, vagy egyetlen repülőúttal elérhető Budapestről, így attól függetlenül, hogy egy hosszabb hétvégére szeretnénk elutazni vagy egy teljes hetes kiruccanásra vágyunk, a lista remek kiindulópontként szolgál.