Az év utazási fotósa díj az egyik legrangosabb elismerés a maga kategóriájában, amelyre profi, amatőr, idős, fiatal fotósok egyaránt jelentkezhetnek. Íme a 2019-es év győztesei!

A többek közt a rangos brit Királyi Fotográfiai Társaság által is támogatott „Az év utazási fotósa” díj (Travel Photographer of the Year) pályázatát minden évben kihirdetik.

A legjobb benne, hogy nem szükséges profi fényképésznek lenni a jelentkezéshez. A győztesek munkáit ki is állítják: 2018-ban és 2019-ben 1,8 millió ember tekintette meg a tárlatot.

A fotósokat különböző kategóriákban díjazzák. A profiból álló zsűrinek nincs könnyű dolga: 2019-ben 20 000 fotóval jelentkeztek, amelyek között misztikus tájkép, elgondolkodtató portré, vicces állatos kép egyaránt szerepelt.

Az abszolút győztes a spanyol Katy Gomez Katalina lett, aki bár nem hivatásos, de kiemelkedő érzéke van a fekete-fehér képek készítéséhez. Ő az első nő és az első spanyol anyanyelvű személy, aki megnyerte a rangos díjat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Katy Gomez fotói

A fiatal fotósok kategóriájának fődíját a 11 éves ír Indigo Larmour nyerte meg. A kislány három hetes kora óta utazik, jelenleg is lakókocsiban él a szüleivel, Nagy-Britanniából Indiába tartva. Képei fő témája az egyszerű emberek mindennapi élete.

Indigo Larmour győztes fotói

Az Utazás művészete (Art of Travel) kategóriát az angliai Paul Sansome nyerte meg, akinek képeit geometriai alakzatok sokasága jellemzi. 

Paul Sansome képei – „Az utazás művészete” kategória

Alain Schroeder, a Veszélyeztetett bolygó (Endangered Planet) kategória győztese az orangutánok mentését bemutató, szomorú és egyúttal elgondolkodtató képeivel nyűgözte le a zsűrit. 

Alain Schroeder díjnyertes fotói – „Veszélyeztetett bolygó” kategória

Az Emberek és kultúrák (People and Cultures) kategóriában az írországi Trevor Cole képei taroltak, aki állítása szerint utánozhatatlan pillanatokat próbál megörökíteni, és a közönségeset rendkívüliként szereti megjeleníteni.

Az „emberek és kultúrák” kategória győztes portfóliója (fotók: Trevor Cole)

Az Izgalmak és kalandok (Thrills and Adventures) kategória győztese vadlovakat ábrázoló fotóival nyerte el a zsűri tetszését. Brian Copp egy hetet töltött az Onaqui vadlovakkal szélsőséges sivatagi körülmények között, ez idő alatt számtalan különleges pillanatot örökített meg.

Az „izgalmak és kalandok” kategória győztes galériája (fotók: Brian Copp)

A négy fő kategóriában nem egyetlen fotó, hanem több képből álló portfólió alapján választottak győztest, azonban díjazták az egyetlen felvétellel jelentkező fotósokat is.

„Szürkülettől hajnalig” kategória, fotó: Will Burrard-Lucas
„Szürkülettől hajnalig” kategória másik győztese, Sumit Dua
„Óceánok, tengerek, folyók, tavak” kategória győztes képe, Ignacio Palacios
„Utcai élet” kategória győztese, egyben közönségszavazás győztese, Robin Yong képe
Mobiltelefonnal készített fotók kategóriájának győztese, Benjamin Shaul

A második- és harmadik helyezettek, valamint a teljes galériák az alábbi linken tekinthetők meg.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!