Bírósági döntés értelmében fel kell függesztenie az Asiana Airlines-nak a Szöul és San Francisco közötti járatát, ez a büntetésük egy része a 2013-as, három emberéletet követelő, balesetbe torkolló leszállásukért.

A Simple Flying beszámolója szerint a 2013-as belesettel kapcsolatban múlt héten hozott döntést a koreai legfelsőbb bíróság, amely határozatában úgy döntött: a légitársaságnak 46 napra fel kell függesztenie járatát Szöul és San Francisco között.

A Star Alliance-tag légicég a foglalási rendszerekből már el is tüntette az érintett járatokat, március 3-tól április 16-ig nem közlekednek majd a társaság Airbus A350-900-asai, a felfüggesztés utáni első gép április 17-én este indul majd el az Egyesült Államok nyugati partjára.

Mindez nem túl jó hír az Asiana Airlines-nak, amely rendkívül törékeny anyagi helyzetben van, a Kumho Asiana Csoport éppen vevőt próbál találni a légitársaságra, hogy kicsit nagyobb anyagi mozgástere legyen. A cég honlapján is elérhető eredmény-kimutatás szerint a 2017-es 210 millió USA-dolláros adózott eredmény után tavaly 166 milliós veszteséget könyvelt el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Asiana ideiglenes kiesését az utasok is megérkezhetik, a cég ugyanis naponta közlekedik a két város között. Mellettük a Korean és a United repül még Szöul és San Francisco között, ők napi két járatot működtetnek. Az Asiana kiesésével így jelentősen csökken a kapacitás, változatlan igényszint mellett is az árak növekedésére lehet számítani.

Mint ismert, az Asiana Airlines Boeing 777-200-asa 2013. július 6-án a 214-es járat teljesítése közben szenvedett balesetet. A HL7742-es lajstromú gép a végső megközelítés során a farokrésszel a futópálya végét és az óceánt elválasztó kőfalba csapódott, a hátsó rész levált, majd a törzs többször átfordult, mielőtt megállt volna. A járaton 307-en utaztak, hárman vesztették életüket a balesetben, amelynek okai között a balesetvizsgálók elsősorban pilótahibát állapítottak meg.