Felére csökkentette január elsejétől Heathrow a belföldivutasokra kivetett, a repülőjegy árába beépített adót, amely ezentúl 30 helyett 15 font lesz. Ezzel az utasok évente 40 millió fontot spórolhatnak – állítja az üzemeltető.

A Business Traveller szerint Heathrow üzemeltetője régóta foglalkozik az adó csökkentésével, mivel ennek mértéke beépül a jegyárakba is. Ezt a sarcot a repülőtér üzemeltetője veti ki a légitársaságokra és utasonként kell fizetni. Általában a reptér-üzemeltetők az ebből befolyó pénzből is fejlesztik az infrastruktúrájukat.

Európa legforgalmasabb repülőterének egyetlen bevallott célja van, a belföldi utasforgalom élénkítése. Szüksége is van rá, mert a legnagyobb diszkont ellenfelei jellemzően nem a Londontól nyugatra lévőrepülőteret használják, hanem Gatwicket, Stanstedet és Lutont, esetleg East Midlands-et. Egy biztos, hosszútávon gondolkodnak, ugyanis húsz évre be szeretnék fagyasztani az adó mértékét és a mostani 8 helyett 14-re szeretnék bővíteni az elérhető belföldi városok számát.

Forrás: Heathrow Airport

A légitárságokon kívül a Business Traveller szerint a gyorsvasút is ellenfele lett ebben a szegmensben a légikikötőnek. Heathrow tájékoztatása szerint jó úton járhatnak, mert a főleg Gatwicket használó easyJet, és az East Midlandsről repülő Flybe is érdeklődést mutatott az új heathrow-i járatok iránt.

Heathrow azonban már a Brexitre is készül ezzel a lépéssel, amely csak egy a sok közül. Emellett a repülőtér azért lobbizik a brit kormánynál, hogy töröljék el a légiutasokra kivetett állami adót, hogy ezzel is ösztönözzék a belföldi turizmust. Emellett Heathrow 10 millió fontos alapot hozott létre s kampányt folytat öt új célállomás megnyitásáért, illetve az ehhez szükséges plusz slotok rendelkezésre bocsátásáért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Növekedtek ugyanakkor a környezetvédelmi tarifák

Hét százalékkal emelte a légitársaságokra kivetett környezetterhelési díjak mértékét a Heathrow repülőtér üzemeltetője annak érdekében, hogy csökkentsék a légiközlekedés negatív környezeti hatásait repülőtér körül élőkre nézve.

A környezetvédelmi tarifa megemelése része az úgynevezett Heathrow 2.0 fenntarthatósági stratégiának, melyben ambiciózus környezetvédelmi és fenntarthatósági célokat tűzött ki az üzemeltető.

A cég abban bízik, hogy a döntés arra ösztönzi a légitársaságokat, hogy a legújabb és legmodernebb repülőgépeiket alkalmazzák a Heatrowra tartó járataikon, melyek csendesebbek és kevesebb káros anyagot bocsátanak ki.