Felére csökkentette növekedési ütemét az International Airlines Group, Willie Walsh pedig bejelentette, hogy két éven belül távozik a cégcsoport éléről.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint ezek a témák egy befektetőknek tartott szakmai napon merültek fel. A British Airways, az Iberia, az Aer Lingus, a Vueling, a Level, és hamarosan az Air Europa légitársaságok anyacége a korább 6 százalék körüli kapacitás-bővítési ütemét 3 százalékra faragta le a 2022-ig tartó időszakra.

Willie Wash ezt a makrokörnyezeti változásokkal magyarázta. Mint mondta, a cégcsoport mindenre fel van készülve, látják a gazdasági környezet változásait, ezt követik le a bővítési ütem visszafogásával.

Forrás: Airbus

A folyamatok hátterében az is meghúzódik, hogy a rendkívül erős verseny túlkapacitást hozott létre, amely lenyomta az árakat, de eközben a kerozinköltség szépen lassan elkezdett felfelé kúszni, a globális gazdaság gyengülése pedig visszaveti az utasforgalmat is.

Willie Walsh aláhúzta: továbbra is növekedéssel számolnak, és még a nehezebb körülmények között is szép mennyiségű pénzt fognak termelni, és ezt alátámasztandó a cég közölte, továbbra is a 12-15 százalékos sávba várják az üzemi eredmény alapján számolt profitmarzsot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár a cégvezető középtávú tervekről beszélt, az IAG-t a 2011-es megalakulás óta vezető ír üzletember jelezte, hogy legkésőbb két év múlva visszavonul. „Továbbra is nagyon szeretem, amit csinálok, de elhatároztam, hogy két éven belül lemondok” – fogalmazott.