A moldáv légitársaság gyorsított szerkezetátalakítás iránti kérelmet nyújtott be az illetékes bírósághoz a csőd elkerülésére, eközben a jegyértékesítést és járatait is felfüggesztette.

Az Air Moldova kérelmének elfogadásával vagy elutasításával kapcsolatos bírósági határozatáig hozta meg ezt a döntést. A légitársaság közlése szerint az eredményt követő 3 napon belül tudja újraindítani működését.

Az eljárástól a vállalat azt reméli, hogy sikerül rendezni a pénzügyi problémákat, és friss tőkéhez juthat.

A közlés szerint meg nem nevezett befektetők készek 50 millió USA-dollár körüli összeget befektetni az Air Moldovába, ám ez gyorsított szerkezetátalakítási eljárás nélkül nem valósulhat meg, a meglévő hitelezők támadásának fokozott kockázata miatt.

Fotó: AIRportal.hu

A moldáv nemzeti légitársaság 2018-ban került magántulajdonba, a jelenlegi menedzsment a privatizáció előtti vezetés hibás döntéseit és visszaéléseit okolja a helyzetért, utóbbiak ellen büntetőeljárás is zajlott vagy van most is folyamatban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság emellett a világjárvány és az ukrajnai háború miatt elveszítette kulcsfontosságú piacait, a járatok időszakos vagy végleges leállítása miatt bevételektől esett el.

A cég egyes politikusokhoz való vélt vagy valós kötődése miatt a politika kereszttüzébe is került, a moldáv légügyi hatóság által a légitársaság közlése szerint politikai eszközként végzett ellenőrzések és kirótt büntetések pedig demoralizálják a személyzetet, valamint nehezítik a cég működését – írta közleményében a vállalat.