A South African Airways csődbiztosai azonnali hatállyal felfüggesztették a légitársaság üzemelését addig, amíg a cég meg nem kapja a kormányzat által ígért, az átszervezéshez szükséges pénzt.

A dél-afrikai nemzeti légitársaság csődbiztosainak a Reuters által megszerzett, az érintetteknek kiküldött értesítése szerint amíg nem érkezik meg a South African Airways átszervezéséhez szükséges 10 milliárd rand (590 millió USA-dollár) értékű állami tőkeinjekció, addig a cég csak takaréklángon üzemel.

Ez azt jelenti, hogy a légitársaság felfüggeszti a pénzügyi helyzete és a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnyirbált útvonalhálózatán most még közlekedő néhány chartert, valamint az áruszállító járatokat is.

A cég mostantól csak a vagyonelemek értékmegőrzését szolgáló karbantartási munkákat végzi el.

Fotó: AIRportal.hu

Ezt megelőzően, még a hétvégén a légitársaság repülőgép-karbantartásért felelős leányvállalata, az SAA Technical a Reuters egy másik értesülése szerint azt közölte: az anyacég ki nem fizetett számlái és tartozásai miatt felfüggeszti a neki végzett tevékenységét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Annak ellenére, hogy a kormány elfogadta a légitársaság átszervezésének terveit, a pénzt eddig nem utalták át, így fennállhat a veszélye annak, hogy az állam visszatáncol.

A tavaly december óta csődvédelem alatt működő, 8 éve folyamatosan veszteséges légitársaság a szanálás után huszonhat repülőgépből álló flottával és nagyjából ezer munkavállalóval működne a tervek szerint.

A csődbiztosok szerint továbbra is tárgyalások folynak az átszervezés finanszírozásáról a kormánnyal és más, meg nem nevezett befektetőkkel, akik részt vállalnának egy jelentősen karcsúsított dél-afrikai légitársaság újraindításában. Néhány hete felvetődött, hogy szakmai befektetőként az Ethiopian Airlines is beszállna, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A régebbi sajtát tulajdonú repülőgépeket már kivonta a flottából, de több újabb, korszerűbb bérelt típust is visszaadott a lízingbe adóknak az SAA. (Fotó: AIRportal.hu)