A maláj, a kínai és az ausztrál hatóságok közös döntésének értelmében az utolsó kutatóhajó is elhagyta azt a 120.000 négyzetkilométeres területet az Indiai-Óceán déli részén, ahol az eltűnt Malaysia Airlines 777-est keresték – közölte a három ország által felállított testület.

Képünk illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Képünk illusztráció. (Fotó: AIRportal.hu)

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a víz felszíne alatt végzett kutatás nem hozott eredményt, annak ellenére, hogy a legmodernebb technológiákat is bevetették, valamint magasan képzett szakemberek számítási modelljei alapján próbálták meghatározni a roncsok helyét.

A közlemény szerint az MH370 utáni kutatás felfüggesztéséről szóló döntés összhangban van a három ország minisztereinek találkozóján, 2016. júliusában meghozott döntésekkel.

A repülőgép helyzetének meghatározására végzett kutatások jelenleg is folyamatban vannak, azonban egyelőre új információkkal azok sem szolgáltak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlemény végén kiemelik, hogy reménykednek abban, hogy a jövőben olyan új információk kerülnek napvilágra, melyek segíthetnek a repülőgép helyzetének meghatározásában.

A Malaysia Airlines Boeing 777-200-as repülőgépét 2014. március 8-a óta nem találják. Az MH-370-es járatot teljesítő, 9M-MRO lajstromjelű Boeing 777-es 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpur-ból Pekingbe tartott, amikor 40 perccel a felszállást követően eltért a tervezett útvonaltól és déli irányba fordult, majd eltűnt a radarokról. A repülőgép személyzete nem adott le semmilyen vészjelzést, a repülőgép összes kommunikációs rendszerét és transzponderét lekapcsolták.

Évekkel a repülőgép eltűnését követően Afrika partjainál számos olyan roncsdarabot vetett partra az óceán, melyek egy részéről bebizonyosodott, hogy a maláj repülőgéphez tartozik.