Az utóbbi időszakban bekövetkezett balesetek nyomán várhatóan felfüggesztik a spanyol légierő nemzetközileg elismert bemutatócsapata, a Patrulla Águila szerepléseit az idei repülőnap-szezonra.

Az elmúlt hat hónapban a légierő akadémiájának három, a Patrulla Águila kötelék által is használt CASA C-101-es típusú kiképzőgépe zuhant le, a legutóbbi balesetben Eduardo Garvalena, a kötelék egyik szólistája vesztette életét, elődje, Francisco Marín pedig egy korábbi baleset áldozata lett.

Az El Pais cikke szerint az okok egyelőre tisztázatlanok, de a koros, közel negyvenéves gépeken a kivizsgálók háromból két, La Manga közelében történt katasztrófa után egyértelműen nem találtak technikai hibára utaló nyomokat, így a légierő a megmaradt, hatvannál is több gépet továbbra is szolgálatban tartja.

A katasztrófákban a bemutatókötelék elvesztette két kulcsfontosságú pilótáját, akik a többieknél sokkal veszélyesebb manővereket is végrehajthattak gépeikkel, saját határaikat és a repülőgépük képességeit egyaránt feszegetve.

Emiatt várhatóan felfüggesztik a Patrulla Águila szerepléseit a 2020-as repülőnap-szezonra. A döntés nem érinti azokat a belföldi eseményeket, amikor a kötelék tagjai formációban repülve a spanyol zászló színeire festett füsttel rajzolják fel az égre a nemzeti lobogót, így május 30-án a Huescában tartott fegyveres erők napján is ott lehetnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanakkor felülvizsgálják a bemutatópilóták képzési tematikáját, és kiemelten azok munkaterhelését. Egyes értesülések szerint az a legnagyobb probléma, hogy ellentétben más légierőkkel, a repülőnapokon szereplő hajózók főállásban oktatóként is dolgoznak a pilótaakadémián, így nyaranta hiába mennek onnan kvázi szabadságra, akkor sem pihennek eleget.

Illusztráció, kiállított CASA C-101 a Madridban, a légierő központjában (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)