A bíróság felmentette az Air France-t és az Airbust a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól az AF 447-es számú, Rio de Janeiro–Párizs járat 228 ember halálát okozó 2009-es katasztrófájával kapcsolatos eljárásban.

A hétfői ítélethozatalakor a párizsi testület megállapította, hogy a légitársaság és a repülőgépgyártó által elkövetett hibák ellenére „nem bizonyítható az ok-okozati összefüggés” a francia büntetőjog keretein belül, így a katasztrófa bekövetkezésével kapcsolatos bűncselekmény nem állapítható meg.

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő és a pert indító egyesület elnöke, Daniele Lamy megrázónak és megalázónak minősítette az ítéletet, valamint a több mint egy évtizedig tartó, kaotikus jogi eljárást a Reuters beszámolója szerint. Hozzátette: a vesztes mindenekelőtt a francia igazságszolgáltatás.

A mostani ítélet egy tavaly kezdődött és több mint két hónapig tartó, nyilvános bírósági tárgyalás eredménye, amelynek végén az ügyészség arra az álláspontra jutott: lehetetlen bizonyítani, hogy bármelyik cég hibáját, ezért a felmentésüket javasolta.

A francia légiközlekedési baleseteket vizsgáló szervezet (BEA) jelentése korábban megállapította, hogy az Airbus A330-as levegőhöz viszonyított sebességét érzékelő pitot-csövek az Atlanti-óceán feletti viharban bekövetkezett jegesedése indította el a katasztrófához vezető események láncolatát. A jelentés szerint az Air France pilótái nem rendelkeztek a helyzet kezeléséhez elégséges kiképzéssel. Korábban a légitársaság és a gyártó között vita zajlott az érintett sebességérzékelő műszerek problémáival kapcsolatban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France AF 447-es járata 2009. június 1-én a brazíliai Rio de Janeiro-óból a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre tartott, amikor az útvonalat teljesítő Airbus A330-200 típusú repülőgép a brazil partoktól nem messze az óceánba zuhant. Fedélzetén 216 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, az utasok között 5 magyar is volt.