Az elmúlt 10 évben 72 százalékkal nőtt az utasforgalom Argentínában, tavaly már 35 millió feletti utasszámot produkált a légiközlekedés. A nagy áttörés ennek ellenére csak jövőre várható két diszkont légitársaság megjelenésével.

Az anna.aero legutóbbi elemzése szerint pont a legjobbkor fogja elindítani belföldi és nemzetközi járatait a helyi flybondi és az európaiaknak már ismerős Norwegian Argentínában. 2007 óta ugyanis úgy nőtt 72 százalékkal az utasforgalom, hogy 2011-ben az ország gazdasági válsága miatt még 1,5 százalékkos visszaesés is volt. Egy évvel korábban még 11,1 százalékos bővülést mértek.

Az országban 54 repülőtér működik, a 35 milliós forgalom jelentős részét, 61 százalékát a belföldi utasok teszik ki: 2016-ban 21,4 millióan közlekedtek belföldön repülőgéppel, 2,7 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. Bár a nemzetközi forgalom kisebb, 12,4 millió utast tesz ki, a bővülés sokkal nagyobb, 8,7 százalékos volt 2016-ban 2015-höz képest.

A repülőterek közül a legnagyobb, 11,6 milliós forgalmat a főként belföldi járatokat fogadó és indító Aeroparque Jorge Newberry (AEP) repülőtér szolgálta ki, a második helyen 9,8 milliós forgalommal a nemzetközi járatokra szakosodott Ezeiza Nemzetközi Repülőtér (EZE)végzett, a legnagyobb nem fővárosi repülőtér Cordobában van, 2,2 milliós forgalommal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A flybondi és a Norwegian is majdnem szűz területre teszi be a lábát, hiszen Argentínában egyelőre csak két diszkont cég üzemel, azok sem túl nagy kapacitással és csak nemzetközi forgalomban: a brazol GOL, és a Sky Airline teljesít járatokat. Bár az általuk kínált kapacitás 36 százalékkal nőtt, a teljes forgalom mindössze 4 százalékát teszik ki.

A flybondi a tervek szerint 16 belföldi járatot üzemeltet majd 10 darab Boeing 737-800-asal. A Norwegian ennél nagyobb üzemet szeretne beindítani, Buenos Airesben (EZE) és Cordobában (COR) lesz az új bázis, ezekről a repülőterekről a Norwegian 75 belföldi és 80 nemzetközi járat nyitásához kért engedélyt a légiközlekedési hatóságoktól. A többi közt Buenos Airesből 34, Cordobából 17 városba szeretnének repülni.