Egyre többen érdeklődnek a magángépek üzemeltetőinél azon gazdagok, akik a koronavírus miatt beszűkülő kínálat mellett utazni szeretnének, ám az esetek többségében nem tudják, vagy nem akarják kiszolgálni őket.

A főként kínai utasok körében megfigyelhető jelenségről a BBC számolt be, a brit közszolgálati média azt írja, még a rendkívül magas árak sem tántorítják el az embereket, de többségüket így sem tudják kiszolgálni.

A közlekedést ugyanis Kína szűkítette, és ez nem csak a menetrend szerinti, hanem az egyéb járatokat is érinti. Ám még ha repülhetnének is, akkor sem feltétlenül akarnának a cégek szabad személyzetet és repülőgépet biztosítani.

(Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az ausztrál Paramount Business Jets vezetője, Darin Voyles azt mondta, jelentős élénkülést tapasztaltak, de ők sem tudnak vagy akarnak a kínai igényekkel foglalkozni. Sokan azért nem hajlandók a kínaiak kiszolgálására, mert nem akarják a személyzetet fertőzésveszélynek kitenni, másrészt, ha visszatérnek a dolgozók egy-egy útról, két hétre karanténba kell vonulniuk, így kiesnek a munkából.

A szingapúri My Jet Asia a BBC megkeresésére azt írta, 80-90 százalékkal nőtt meg a szolgáltatásaik iránti kereslet az elmúlt hónapban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Logan Ravishkansar cégvezető szerint sokan azért fordultak hozzájuk, mert a kínai holdújévkor mentek külföldre, de a légi járatok leállítása miatt nem, vagy csak nehezen tudnak hazajutni. Leginkább Pekingbe, Hongkongba, Sanghajba szeretnének visszajutni, de Kína szigorúan szabályozza, hogy hová lehet repülni, a légitársaságok pedig még jó áron sem hajlandók bérbe adni a gépeiket.

Szerinte a 2003-as SARS-járvány idején is ugyanígy megnőtt a kereslet, de akkor könnyebb volt repülni, most a kormányok sokkal szigorúbb szabályokat hoztak.

Grafika a Learjet 75-ösről (Forrás: Bombardier)

Sokan viszont nem be, hanem ki akarnak jutni Kínából, és nem csak a különböző országok által indított evakuáló járatokat használnák erre, így nekik is eszükbe jut a magángép-bérlés.

Egy 2-4 személyes kisgép óradíja 2400 USA-dollárról indul, egy 8-10 személyes gép bérlése pedig már 6 ezer dollár óránként.

A globális piacon jelen lévő, máltai központú Vista Jetnél is két számjegyű növekedést tapasztaltak a megkeresések számában, annak ellenére, hogy felfüggesztették a Kínába közlekedést.

Ez a cég nem csak a kényszerű hazajutásukat szervezőktől kap felkérést, vannak, akik a kereskedelmi járatokat szeretnék elkerülni, így csökkentve a fertőződés kockázatát.