Az ABX Airt és az Air Transport International-t (ATI) is tulajdonló Air Transport Services Group (ATSG) felvásárolta az amerikai fegyveres erők részére is charter járatokat bonyolító Omni Air International-t.

Az eddig inkább légiáru-szállításra szakosodott cégcsoport 845 millió amerikai dollárért jutott hozzá a wet-lease és charter specialista légitársasághoz és annak két leányvállalatához, az Omni Aviation Leasing és a T7 Aviation Leasing nevű lízingcégekhez.

Fotó: AIRportal.hu

Az ATSG számára a gépek személyzettel együtt történő bérbeadása (wet-lease) nem újdonság, a holding alá tartozó ABX Air végez ilyen jellegű tevékenységet, de a teljes egészében utasszállító gépek üzemeltetése eddig nem tartozott bele a cégcsoport portfóliójába.

Mindössze egyik leányvállalatuk, a Air Transport International üzemeltet négy, teheráru és utasok szállítására egyaránt alkalmas, ún. kombi Boeing 757-200-ast.

Jeff Crippen, az Omni Air vezérigazgatója a felvásárlás kapcsán elmondta, a két fél tapasztalatait és képességit kombinálva, egy, a piacon sokkal erősebb cég jön létre, ami az eddiginél is jobban képes kiszolgálni az ügyfelek igényeit világszerte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ügyfelek alatt az Omni Air-nél sok esetben nem magán megrendelőkre kell gondolni, a cég Boeing 767-eseinek és 777-eseinek kapacitását az Amerikai Védelmi Minisztérium is rendszeresen igénybe veszi ‘Polgári Tartalék Légi Flotta’ elnevezésű programja keretében katonák szállítására.

A programban való részvétellel az ATSG-nek is van már tapasztalata, az Air Transport International (ATI) teherszállító gépei is rendszeresen szállítanak a minisztérium megrendelésére.

Amennyiben a tranzakciót az amerikai verseny-és pénzfelügyelet is jóváhagyja, az ATSG-csoport már idén 430 millió dolláros nyereséget vár az Omnitól, 2019-ben pedig már a vételáron felüli, tiszta hasznot.

Az ATI egyik Boeing 767-ese Doverből Bahreinbe tartva üzemanyag felvételre leszállt Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)