Min Csang lesz a Hainan Airlines új budapesti irodájának vezetője, ő volt az, aki 2012-ben, a Malév csődje után bezárta a helyi irodát, most pedig ő nyitja majd meg.

Erre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hívta fel a figyelmet a Budapest és Csungking közti Hainan-járat hivatalos bejelentésekor a ferihegyi kormányváróban.

A miniszter elmondása szerint soha nem voltak olyan erősek a magyar-kínai kapcsolatok, mint most. Ennek bizonyítéka, hogy a két ország között tavaly a kereskedelem értéke megközelítette a 9 milliárd dollárt, és ezzel Kína lett Magyarország legnagyobb unión kívüli kereskedelmi partnere.

Fotó: AIRportal.hu

Az új járattal heti 13-ra emelkedik a két ország közötti közvetlen járatok száma, amely a legmagasabb a közép-kelet-európai régióban, Prágából is “csak” 11 járat közlekedik a világ legnépesebb államába hetente.

Szijjártó Péter azt is kiemelte, hogy a kínai turisták száma Magyarországon 2010 és 2018 között megnégyszereződött, az idei év első kilenc hónapjában 210 ezer kínai turista volt Magyarországon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Gazdaságilag is fontos az új járat, mivel Csungkingból származik a kínai autóipari termelés 10 százaléka, a magyar autóipar fontos kapcsolatokat nyithat a távol-keleti régióval.

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a repülőtér idén 250 ezer kínai utasra számít, és az új járatokkal ez a szám jövőre tovább fog emelkedni. Emellett üdvözölte, hogy a Hainan Airlines hét év után visszatér a magyar piacra.

Forrás: Hainan Airlines

Min Csang rövid köszöntőjében elmondta, hogy a járatok december 27-étől hetente kétszer, hétfőn és pénteken közlekednek, emellett reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az új összeköttetés tovább erősíti a két ország kapcsolatát.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Hainan Airlines hét év távollét után visszatér Ferihegyre, miután megkapták a kínai és magyar hatóságoktól a járatnyitási engedélyt. A Hainan Csungking mellett Sencsen és Budapest közötti is szeretne járatot indítani, az engedély megvan rá, de bejelentés egyelőre nem történt.