Forgalomba állt az Embraer új generációs üzleti repülőgépe, a Praetor 500, amelynek első példányát az ohiói Flexjet vette át.

A Legacy-család új változata tavaly augusztus végén kapta meg a brazil típustanúsítást, amit szeptemberben követett az európai és amerikai dokumentum. Ezt követően három hónappal, december végén kapta meg az első sorozatgyártású példányt a clevelandi Flexjet, a gép pedig nemrég a tulajdonosoknak is elérhetővé vált – írta meg a CH Aviation.

A cég ugyanis speciális üzleti modellje szerint elsősorban résztulajdonosai számára üzemelteti repülőgépeit, akik így megosztva viselik az ezzel járó kockázatokat. Emellett kisebb részben a gépeket bérbe vagy lízingbe is adják.

A Praetor 500-asokat azok előző generációs változata, Legacy 450-es leváltására rendelték meg egy nagyobb, 1,4 milliárd USA-dolláros csomag részeként.

A 2019 októberében aláírt szerződés szerint több nagyobb befogadóképességű Praetor 600-ast, és néhány példányt annak korábbi, Legacy 500 nevű variánsából is vásárolnak, de ezek pontos mennyiségét nem hozták nyilvánosságra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Illusztráció, a hosszabb törzsű Praetor 600-as (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A Flexjet és az Embraer üzleti repülőgépekkel foglalkozó divíziójának együttműködése már nagy múltra tekint vissza: a cég fontos szerepet játszott a Legacy Executive, a Phenom 300 és a Legacy 450 forgalomba állításában is – emelte ki Michael Silvestro vezérigazgató.

A típusváltozat karbantartása ugyanakkor nem igényel új infrastruktúrát, mert számos ponton megegyezik elődjével, a Honeywell HTF7500E hajtóművek pedig teljesen csereszabatosak. Ez teszi lehetővé, hogy a kisebb költségvetéssel rendelkező vevőknek félmillió dollárért bármelyik Legacy 450-est Praetor 500-assá alakítsa az Embraer.