Formula-1-es technológiát vinne a gépek fedélzetére a nagy múltú Williams F1-es alakulat a JPA Design kabingyártóval közösen.

A két társaság közös közleményében azt írta, együtt dolgoznának ki olyan megoldásokat, technológiákat, anyagokat, amelyeknek a versenysport királykategóriájában régóta nagy hasznát veszik, és ezúttal az utasok javára is fordíthatják.

A Williams Advanced Engineering részlege a piacról is szerez bevételt, nem csak a csapatnak dolgozik, alapvetően mérnöki szolgáltatásokat nyújt. A JPA Designnal karöltve egy olyan társaságot hoztak létre, amely egy Egyesült Királyságban üzemelő, kabinberendezési termékeket kínál majd.

Arra természetesen a képpel ellentétben nem kell számítani, hogy egy F1-es autó mása landol majd a fedélzeten, ugyanakkor a kabinkialakításban, az utaskényelemben, az üzemanyag-takarékosságban is előrelépést kínálnak a könnyű anyagok felhasználásával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

James Park, a JPA alapítója a közlés szerint azt hangsúlyozta, hogy forradalmat hoznak majd a kabinkialakítás területére, termékük nem csak az új gépekben lesz alkalmazható, hanem utólagosan, retrofit programban is beépíthető lesz.

Craig Wilson, a Williams Advanced Egineering vezetője szerint a könnyű anyagok innovatív alkalmazása és a meglévő hely maximális kihasználása a lényege annak, amit kínálni fognak.

Ennél több részletet azonban a két társaság nem árult el, azt mindenesetre nehezen tartjuk elképzelhetőnek, hogy nagy mennyiségben szénszálas anyagokat használjanak a gépekben, mivel ezen anyag előállítása rendkívül költség- és időigényes. Az első részletek az áprilisi Aircraft Interiors Expón derül ki, ahol mockup-ként mutatják be elgondolásaikat a jövő kabinjáról.