Nagy arányban kompozit anyagokból készülő, ötszemélyes könnyű helikoptert fejleszt egy brit cég, amelynek tulajdonosa és vezetője egy tapasztalt mérnök, a gép akár már három éven belül forgalomba állhat. 

Egy startup vállalat, a brit Hill Helicopters augusztus 24-én leplezte le HX50 típusjelzésű gépének tervét. A forgószárnyas a megadott adatok szerint mindössze három lapátos főrotorral és egy hajtóművel felszerelve a pilótát is beleértve öt főt is szállíthatna, különlegességéből fakadóan egyértelműen a szupergazdagok személyes járműveként.

Forrás: Hill Helicopters

A gép az elképzelések szerint 260 kilométer/órás utazósebességre lesz képes 800 kilogrammos maximális terheléssel, 1300 kilométeres hatótávolsággal. Üres tömege alig 850 kilogramm lesz, köszönhetően a kompozit anyagok széleskörű alkalmazásának, és így elegendő lesz egyetlen, 500 lóerős hajtómű, amelynek fogyasztása maximum 132 liter óránként – írta meg a Vertical Magazine.

Jason Hill, a Hill Helicopters alapító-vezérigazgatója, húsz éves pilótatapasztalattal rendelkező mérnök a tervet Elon Musk projektjeihez hasonlította.

A cég a nulláról kezdte a forgószárnyas fejlesztését, nem használtak fel semmilyen alapot hozzá, mert az alapító szerint csak így lehet valami igazán forradalmit létrehozni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az a céljuk, hogy a legjobb teljesítmény és a nagy fokú biztonság mellett intuitív technológiát, komfortot és luxust nyújtsanak a vásárlóknak a HX50-el. Előrendelésre már az idei negyedik negyedévtől lesz lehetőség, a prototípusok pedig várhatóan 2022-ben emelkednek a levegőbe.

Forrás: Hill Helicopters

Az első szerencsés (és sokat fizető) vevők már akár 2023-ban megkaphatják a gépet. Ehhez a cégvezető tapasztalatával minden feltétel adott: Hill dolgozott a Westland (ma Leonardo) olasz helikoptergyártónál, majd első saját ipari elemző, tervező és fejlesztő vállalkozást indított Dynamiq Engineering néven, emellett az iparág legfontosabb szereplőivel dolgozott együtt.

A Hill Helicopters mérnökeit nagyrészt a Dynamiq csapatából választotta ki. Érdekesség, hogy a helikoptergyártó teljes egészében az alapító tulajdonában van, így külső behatások nélkül dönthet mindenről.