A Wizz Air helyi leányvállalata is átköltözik az Emírségek fővárosának légikikötőjében felépült gigantikus, évi 45 millió utas fogadására képes létesítménybe, amelyet hat év késéssel adnak át.

Elkezdődtek a nagyobb tesztelések az eddig Midfield Terminal Building néven ismert, de Terminal A-nak átkeresztelt csarnokban. Az abu-dzabi reptérüzemeltető közleménye szerint 6000 önkéntes bevonásával komplex próbák zajlottak a minap, a check-intől és a poggyászfeladástól a biztonsági ellenőrzésen és a határellenőrzésen át a beszállításig számos területet érintve.

A következő két hónapban folytatódnak az intenzív tesztek, hogy november elején megnyithassák az épületet, amely a két futópálya között létesült, a reptér továbbfejlesztésének részeként.

Az új nevén Terminal A több mint 742 000 négyzetméteres összterületével a világ egyik legnagyobbja, egyszerre 79 repülőgép és óránként 11 000 utas kiszolgálására képes, éves kapacitása pedig 45 millió fő.

Forrás: Abu Dhabi Airport (AUH)

Amint az emírségekbeli The National portál megjegyzi, a hatalmas komplexumot 2012-ben kezdték építeni és eredetileg 2017-ben akarták megnyitni. A beruházási költségét illetően 3 milliárd USA-dollárról szóltak a korábbi hírek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A különleges, hullámzó szárú X-et formázó és ugyancsak hullámos tetőzettel kialakított, négy mólóval rendelkező terminál középpontjában a több mint ötven méter magasra nyúló, sokemeletes központi csarnok található.

Forrás: Abu Dhabi Airport (AUH)

A tájékoztatás szerint 163 bolt, luxus színvonalú várók, de még wellness-részlegek is találhatók benne. A beruházásnál figyelembe vették a fenntarthatóságot, így 3 megawattnyi napelemes kapacitást is kialakítottak, ezzel évi 5300 tonna szén-dioxid kibocsátását kiváltva.

A közlés megjegyzi, hogy az Etihad Airways mellett a Wizz Air Abu Dhabi és az Air Arabia Abu Dhabi is átköltözik majd ide.