A Crystal Cabin Awards kabinberendezési újításokra specializálódott díjátadó évről-évre elismeri a legjobb ötleteket. Íme, néhány idei jelölt!

Forgatható ülés, innovatív gyerekülés, kényelmesebb személyzeti pihenőhely, beépíthető kerekesszék, rövid idő alatt átrendezhető kabin is szerepel a Crystal Cabin Awards idei jelöltjei között. 

Az innovatív ötleteknek köszönhetően a turista osztályt kényelmesebbé, az üzleti- és első osztályokat pedig a jelenleginél is jobban felszereltté tennék a fejlesztők, javítva a repülési élményt és ezzel az utaselégedettséget is.

Az idén 21 országból 105 koncepció jutott be a finalisták közé, a jelentkezők között pedig légitársaságok, tervezőcégek, egyetemek, de repülőgépgyártók is voltak. A díjakat március 31-én osztják ki a hamburgi Aircraft Interiors Expón (AIX). 

Központban a rugalmasság

A Dubai Aviation Engineering rugalmas kabint mutatott be, amely teljes mértékben átrendezhető a földi kiszolgálás ideje alatt: éttermek, spa-k, új helyiségek alakíthatók ki benne. Az Airbus szintén a flexibilitásra helyezte a hangsúlyt, “Cabin Vision 2030” nevű koncepciójában a fedélzetet mozdítható ülő- és alvóhelyekkel, cserélhető modulokkal képzeli el. A Cincinnati Egyetem diákjai izgalmas ötlettel álltak elő: a szélestörzsű gépek középső sorában egy hosszú asztalt, köré pedig egymással szemben lévő üléseket helyeznének el, ahol kényelmesen lehetne dolgozni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fenntarthatósági koncepciók

A “zöldebb kabin” koncepciója egyre népszerűbbé válik napjainkban. A Diehl Aviation a mosdók kézmosásból származó vizét használná a vécé öblítéséhez, ezzel évente akár 550 tonna szén-dioxidot meg lehetne spórolni egy Dreamlineren. A Priestman Goode teljes mértékben újrahasznosítható fedélzeti étkezőkészlettel állt elő.

A kabinburkolatok újdonságai

Több koncepció is “felveszi a harcot” a fedélzet megszokott, unalmasnak mondott felületei ellen. Az AERQ arra törekszik, hogy a kabinrészek közötti elválasztó falakat szinte láthatatlanná tegye: helyettük áttetsző képernyőket helyeznének el, amelyeken járatinformációt és légitársasági ajánlatokat lehetne megjeleníteni.

A SFS Intech és a Jetlite új módszerrel állt elő a burkolati elemek rögzítésére, amely nem csak egyszerűbbé tenné a törzsszerkezethez csatlakoztatásukat, de LED-panelekkel is bővítené őket.  

Személyzetet érintő innovatív ötlet

Nem csak az utasokra, de a személyzetre nézve is született hasznos ötlet: a Collins kifejlesztett egy összecsukható ágyat, amellyel kényelmesebbé tenné a légiutas-kísérők számára a hosszú utakat. 

Kényelmesebb pihenőhely a személyzet számára (Collins)

Speciális utazási körülmények egyszerűbben

A repülés továbbra is kihívás a kisgyermekes családok és a mozgásukban korlátozott utasok számára, így született néhány ötlet, amely megkönnyítené a helyzetüket.

Az Aircraft Innovations kényelmes, felfújható gyereküléssel rukkolt elő, amely megvédené a legkisebb utasokat attól, hogy lecsússzanak a lábtérbe. Az Adient az üzleti és turista osztályt elválasztó falnál alakítana ki nagyobb fekvőhelyet, ahol a családok megpihenhetnek. Ciara Crawford beépíthető kerekesszékkel tenné egyszerűbbé a beszállás folyamatát a mozgáskorlátozottak számára. 

A Crystal Cabin Awards további jelöltek látványterveiről is mellékelt fotókat, amelyek galériánkban megtekinthetők: