Imádkozni kezdett egy muszlim utas a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljában, a beléptető pultnál, amire reagálva a hátizsákját levetették és vizsgálni kezdték, a többi embert pedig kiterelték a terminálból hétfőn délelőtt – tudta meg az Index

Egy, a helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatta lapunkat, hogy a terminált nem ürítették ki, az utasokat csak kicsit távolabb terelték és paravánokkal lezártak egy részt az egyik sarokban.

Az Index megkereste az ügyben Hardy Mihályt, a Budapest Airport szóvivőjét, aki azt mondta: jelenleg is vizsgálják az illetőt, ezért többet nem tud mondani arról, mi történt pontosan. Később a szóvivő közölte: helyreállt a rend, az illetőnél amúgy nem találtak semmit, ami további intézkedést igényelt volna.

A 444.hu később azt tudta meg Hardy Mihálytól, a Budapest Airport szóvivőjétől, a Bud Sec biztonsági emberei azért léptek akcióba a LOT check in pultjánál, mert
egy, a sorban álló külföldi férfi – akiről utóbb kiderült, hogy nem is volt repülőjegye – zavartan kezdett viselkedni.

Fotó: Budapest Airport

Mivel nem volt világos, hogy mit akar, a biztonságiak az ilyenkor szokásos protokoll szerint közbeléptek, majd kihívták a rendőröket és a tűzszerészeket. Hardy elmondása szerint az egész akció a kiürítéssel együtt 20-25 percig tartott. A férfi annyira furcsán viselkedett, hogy a kikérdezése és a hátizsákja átvizsgálása után előbb a reptéri egészségügyi szolgálat vizsgálta meg, majd további kezelésre átadták a mentőknek, akik elszállították. Hardy szerint úgy néz ki, hogy ez nem terorrizmusgyanúval összefüggő, hanem orvosi eset lehet.

A rendőrség közben az alábbi közleményt tette ki a weboldalára az esetről:

Bejelentés érkezett a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra 2018. július 16-án 9 óra 50 perckor a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljából az egyik check-in pulttól, hogy egy külföldi utas hangoskodik, zavarja az utasokat. A férfi már a taxiból kiszállás után is zavartan viselkedett, berohant a terminálba, ahol letette a táskáját és eltávolodott tőle. A rendőrök a férfi gyanús viselkedése miatt a terminált kiürítették, a tűzszerészek a csomagot átvizsgálták, amelyben robbanóanyagot nem találtak. A zavartan viselkedő férfihez a rendőrök mentőt hívtak, akik kórházba szállították. A férfi adatainak ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy ellene garázdaság és kábítószer birtoklás miatt körözés van érvényben.