A Nemzetközi Bíróság Katar javára döntött a több éve az állam ellen folyó légibojkott ügyében, amelyet az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom rendelt el 2017 júniusában – tudatta kedden a hágai székhelyű testület, az Egyesült Nemzetek Szervezetének elsődleges bírói szerve az államok közti vitákban.

Az MTI tudósítása szerint a bírák egyöntetűen elutasították a 4 bojkottáló ország fellebbezését az ENSZ szakintézménye, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által hozott határozat ellen, miszerint utóbbi testületnek van joghatósága arra, hogy az adott ügyben eljárjon.

Ezzel megnyílt az út az előtt, hogy az ICAO hozzon hatályos döntést az ügyben.

Katar közlekedési és kommunikációs minisztere üdvözölte a bíróság határozatát. “Biztosak vagyunk abban, hogy az ICAO törvénytelennek fogja minősíteni a Katart sújtó intézkedéseket. Ez a döntés is azt igazolja, hogy a bojkottáló országok figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogi eljárásokat” – jelentette ki.

Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom bojkottot rendelt el Katar ellen 2017 júniusában, megszakítva az általuk a terrorizmus támogatásával vádolt öböl-menti állammal fenntartott diplomáciai és közlekedési kapcsolataikat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Qatar Airways első Airbus A350-1000-es repülőgépe egy A350-900-as kíséretében. (Forrás: Qatar Airways)

A bojkott részeként mind a négy ország kitiltotta légteréből az állami tulajdonban lévő Qatar Airways gépeit, így a légitársaság kénytelen volt bezárni irodáit az érintett országokban.

Ezen felül a légitársaság nem üzemeltethet járatokat az érintett országokba, sőt át sem repülhet a légterükön, így szinte minden járata jelentős kerülőkkel, csak néhány, zsúfolt útvonalon tudja megközelíteni és elhagyni a Katar fővárosa, Doha repülőterén működő bázisát.

A katari kormány 2018 júniusában perelte be az Egyesült Arab Emírségeket az ENSZ Nemzetközi Bíróságánál az emberi jogok megsértése miatt. Szerinte az Egyesült Arab Emírségek számos, a katariakat hátrányosan megkülönböztető intézkedést hozott, közöttük az emírségekből való kitiltást, az oda történő belépést, illetve az országon való átutazást, az emírségek állampolgárainak Katar elhagyására való felszólítását, valamint az emírségek légterének és tengeri kikötőinek lezárását a katari légi és vízi járművek előtt.

Katar szerint ezek az intézkedések sértik a faji megkülönböztetésről szóló ENSZ-egyezmény előírásait, köztük az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés tilalmának elvét. Katar és az Egyesült Arab Emírségek ugyanis részese az egyezménynek, Szaúd-Arábia, Bahrein és Egyiptom viszont nem.